NOS Voetbal

Koeman: '5-0 tegen Duitsland? Ik moet lachen om die verhalen'

Koeman gaat tegen Duitsland niet goochelen met de opstelling

"Fifty-fifty." Ondanks de vorm van beide landen vindt bondscoach Ronald Koeman niet dat het Nederlands elftal de uitgesproken favoriet is in de EK-kwalificatiewedstrijd van zondagavond tegen Duitsland. "Ik moet lachen om verhalen over mensen die het hebben over 4-0 of 5-0. Dan denk ik: hebben jullie zelf niet gevoetbald?"

De twee landen ontmoeten elkaar voor de derde keer in minder dan een half jaar tijd. In november werd het 2-2 in Gelsenkirchen, met twee late goals van Oranje. Een maand eerder, ook in de Nations League, werden de Duitsers in Amsterdam met 3-0 afgedroogd.

"Dat was voor hen een pijnlijke uitslag, maar je moet je wel afvragen of die uitslag ook verdiend was", aldus Koeman, die wel snapt dat zijn elftal op basis van vertrouwen en uitstraling als favoriet wordt gezien.

Oranje komt uit een diep dal. In Duitsland lijken ze er juist net te zijn in gestort. Het team van Joachim Löw werd tijdens het WK al in de groepsfase uitgeschakeld en degradeerde mede door toedoen van Nederland naar divisie B van de Nations League. Niet voor niets werd bij onze oosterburen onlangs een boek gepubliceerd met de titel 'Ausgespielt?', ofwel: uitgespeeld?

Het vernieuwde Duitsland speelde woensdag nog een oefenwedstrijd tegen Servië. Het duel in Wolfsburg eindigde in 1-1.

Koeman: 'Het is niet alleen maar hosanna met Depay'

Dankzij de 4-0 thuiszege op Wit-Rusland is Oranje uitstekend begonnen aan de kwalificatiereeks. Met een overwinning op Duitsland kan, nu al, een reuzenstap worden gezet naar kwalificatie voor het EK van 2020. "Als dat gebeurt, hebben we een geweldige start", beaamt Koeman.

Sentimenten

Bij duels tussen Nederland en Duitsland spelen ook sentimenten vaak een rol. De foto van Koeman die doet alsof hij zijn billen afveegt met een Duits voetbalshirt tijdens het gewonnen EK van 1988 staat bij iedereen op het netvlies.

Is die animositeit er nu nog? "In de laatste jaren dat ik actief was, werd dat al minder... Het werd altijd opgeklopt. Dat lag in die tijd ook wel een beetje aan het gedrag van de spelers van Duitsland, en die van ons."

De kans is groot dat Oranje over twee dagen in Amsterdam met dezelfde elf spelers begint als afgelopen donderdag in Rotterdam. "Geen gegoochel met de opstelling? Zo zou je het ongeveer wel kunnen zeggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl