NOS Nieuws

Nederlandse inzamelingsactie voor Mozambique: 'Mijn familie is in gevaar'

"Mijn familie in Mozambique leeft nog, maar de situatie is erg dramatisch. Ze zijn in gevaar, want ze hebben geen water, voedsel en elektriciteit." Daarom is Anifa Pereira, voorzitter van Casa de Mozambique, een vereniging voor Mozambikanen in Nederland, een hulpactie gestart. "Want alle hulp is nodig", zei ze in het NOS Radio 1 Journaal.

Naast levensmiddelen vraagt Pereira ook om logistieke hulp, voor de inwoners die vorige week hard werden getroffen door cycloon Idai die voor een enorme ravage heeft gezorgd. "Ik ben op zoek naar opslagruimte, maar bijvoorbeeld korting voor het versturen van zeecontainers of voor luchttransport is ook welkom."

Eergisteren had ze voor het laatst haar schoonfamilie uit de zwaar getroffen stad Beira aan de telefoon. En dat deed haar veel. "Het is heel emotioneel. Ze zeiden: help, help, help. Het doet mij heel veel pijn en ik vind het frustrerend dat ik niet naar hen toe kan."

Wel probeerde ze al geld te sturen naar haar familie, die niet in Beira woont. "Zodat mijn familie daarnaartoe kan, maar dat is moeilijk want de familie bestaat niet uit een of twee personen, maar misschien wel uit tweehonderd."

Ze zijn in Beira al bezig met reparaties, dus ik denk wel dat deze stad het gaat overleven.

Bram Vermeulen, correspondent

In Beira, de tweede stad van Mozambique, is het inderdaad een grote ravage, ziet correspondent Bram Vermeulen met eigen ogen. "Er is hier eigenlijk geen huis dat niet geraakt is door de cycloon. Overal zijn daken van huizen gerukt en vrachtwagens als speelgoedauto's omgeblazen. Geen enkele boom heeft nog bladeren aan zijn takken", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal.

Vermeulen heeft er vertrouwen in dat Beira er wel weer bovenop komt. "Het is niet zo dat hier alles tot stilstand gekomen is. Ze zijn hier al bezig met reparaties, dus ik denk wel dat deze stad het gaat overleven. De grote paniek is vooral over het binnenland van Mozambique."

Vanuit het vliegtuig zag Vermeulen hoe het binnenland "een grote zee is van modder". "Soms zijn boomtoppen of huizen niet eens meer te zien. Als men op het moment van de cycloon in het gebied aanwezig was, had men geen schijn van kans gehad om te overleven."

Inmiddels is de hulpverlening om gang gekomen. Het vliegveld van Beira is ingericht als "epicentrum van hulpverleners". De luchthaven is een van de weinige plekken waar telefoonverkeer nog mogelijk is. "De hulpverlening wordt daar gecoördineerd."

Dat de hulpverlening moeizaam op gang komt, blijkt uit onderstaande video:

"Sommigen zijn hun hele familie, hun kinderen kwijt"

Een van de eerste dingen die moet gebeuren, is het herstellen van de communicatie. "Zodat er achterhaald kan worden waar mensen zijn gebleven, want je kunt nu daadwerkelijk niemand bereiken", zei Vermeulen. "Verder is er natuurlijk veel behoefte aan voedsel, vooral in de gebieden die onder water staan. Daar zitten mensen soms al dagen op daken te wachten op hulp. Die mensen kunnen alleen overleven als er voedseldroppings komen."

Hoeveel mensen in de problemen zitten, is moeilijk in te schatten volgens Vermeulen. "Er wordt gesproken over 200.000 tot 300.000 mensen, maar het is giswerk omdat niemand weet of ze op tijd zijn weggekomen en niemand hen kan bereiken.

Deze mensen konden wel op tijd worden gered door reddingswerkers:

Reddingswerkers Mozambique filmen acties

Hulpverleners die Vermeulen sprak, vertelden dat de ramp minstens zo groot is die van Katrina, die in 2005 vele slachtoffers maakte in de Verenigde Staten. "Maar toen was er nog een soort van infrastructuur, die is hier compleet afwezig. Mensen zijn hier totaal aan zichzelf overgelaten."

Het Rode Kruis heeft inmiddels gironummer 7244 opengesteld voor hulp aan slachtoffers van Idai.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl