Kai Havertz (r) en Nemanja Maksimovic

Vernieuwd Duitsland kan in aanloop naar Oranje niet overtuigen

Vier dagen voor de start van de EK-kwalificatie tegen Oranje stond er een nieuw Duitsland in de oefenwedstrijd tegen Servië in Wolfsburg. Na een zwakke eerste helft en een goede tweede werd het 1-1.

"Danke", stond er op een spandoek voor de wedstrijd, met daaronder de rugnummers 5, 13 und 17. De rugnummers van Jérôme Boateng, Mats Hummels en Thomas Müller, afgedankt door bondscoach Joachim Löw.

Servië op voorsprong

Bij het nieuwe Duitsland is geen plaats meer voor het genoemde drietal, maar wel voor onder anderen Kai Havertz en Julian Brandt van het Bayer Leverkusen van Peter Bosz en debutant Lukas Klostermann van RB Leipzig als rechtsback. Vaste krachten als Toni Kroos en Marco Reus kregen rust met het oog op Oranje.

Leon Goretzka (tweede van rechts) viert zijn goal

Doelman Manuel Neuer was wel weer van de partij en moest al snel een goal incasseren. Luka Jovic opende de score voor Servië door een door Nemanja Maksimovic verlengde hoekschop bij de tweede paal binnen te koppen. Daarna misten Adem Ljajic en Nikola Milenkovic enorme kansen voor Servië en werden de Duitsers bij rust getrakteerd op een fluitconcert.

Veel kansen

In de tweede helft kwam Duitsland een stuk beter voor de dag en regende het kansen. Slechts één keer vond het thuisland het net. Invaller Marco Reus (voor Havertz) legde terug en een andere invaller Leon Goretzka (voor Brandt) tikte de bal subtiel langs Sasa Lukic en schoot de bal in de hoek.

Ilkay Gündogan (l) en Servië-keeper Marko Dmitrovic

In de slotminuten liepen de gemoederen nog hoog op en moest Milan Pavkov na een aanslag op de enkel van Leroy Sané met rood het veld verlaten. Zondag begint niet alleen voor Duitsland, maar ook voor Servië het echte werk in de EK-kwalificatie, in Lissabon tegen Europees kampioen Portugal.

Löw tevreden over tweede helft

De Duitse bondscoach Joachim Löw baalde van de eerste helft. "Het was jammer dat we zo vroeg in de wedstrijd op achterstand kwamen. Je kon zien dat in de eerste helft de automatismen in ons spel nog niet aanwezig waren."

Löw zag verbeteringen in de tweede helft. "Het team gaf een zeer goed signaal af. We hebben echter verzaakt in de afronding. Met de mentaliteit en de pressie aan onze kant in de tweede helft was ik niettemin tevreden."

Hoewel FC Barcelona-doelman Marc-André Ter Stegen in de rust Bayern München-goalie Manuel Neuer verving, hoeft laatstgenoemde niet bang te zijn dat hij zijn basisplaats kwijtraakt. "Ter Stegen gaat zijn kansen krijgen, maar Neuer zal tegen Oranje in het doel staan, ga daar maar van uit."