Love Island biedt meer begeleiding na zelfmoord oud-kandidaten

De deelnemers aan de populaire realityserie Love Island krijgen in het vervolg meer ondersteuning, heeft het Britse netwerk ITV besloten. Het programma kreeg veel kritiek, vooral op sociale media, nadat een tweede oud-deelnemer zichzelf afgelopen week van het leven had beroofd.

"Wanneer zoiets vreselijks als dit gebeurt, is het logisch om te kijken of het voorkomen had kunnen worden", zegt producent Richard Cowles. Komend seizoen kiest de serie ervoor om actief hulp aan te bieden en niet te wachten tot een deelnemer zelf aan de bel trekt. De vrijgezellen krijgen niet alleen een gesprek met een therapeut, maar ook hulp om beter om te gaan met de aandacht op sociale media en hun financiën.

Cowles zegt dat de veranderingen worden doorgevoerd naar aanleiding van de resultaten van een onafhankelijk onderzoek dat een half jaar geleden is begonnen, en niet door de recente zelfmoord van oud-kandidaat Mike Thalassitis.

Thalassitis (26), die twee jaar geleden een eilander was, pleegde een aantal dagen geleden zelfmoord. Het seizoen waarin hij deelnam is vorig jaar in Nederland uitgezonden.

Het was niet de eerste keer dat een oud-deelnemer zichzelf van het leven berooft: het Britse model Sophie Gradon (32) deed drie jaar geleden mee aan de show en pleegde twee jaar daarna (waarschijnlijk) ook zelfmoord. Haar familie wil dat haar dood verder wordt onderzocht.

De show kreeg na dat nieuws veel kritiek te verduren, van sociale media tot de politiek.

Ook oud-deelnemers klagen over het gebrek aan begeleiding en de afwezigheid van nazorg. Jessica Shears deed in hetzelfde seizoen als Thalassitis mee en zegt dat ze geen ondersteuning meer kreeg zodra ze thuis was en het programma niet meer aan haar verdiende.

Shears vindt dat de bijstand ook na de serie door zou moeten gaan. Dominic Lever, uit datzelfde seizoen, zegt dat alleen de winnaar meer begeleiding krijgt. Rachel Fenton, die vorig seizoen meedeed, hoopt dat er nu iets gaat veranderen.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock maakt zich zorgen over het gebrek aan mentale steun voor deelnemers aan realityprogramma's. "De plotselinge, enorme blootstelling aan bekendheid kan grote invloed hebben op mensen." Hij vindt dat realityshows verantwoordelijk zijn voor het aanbieden van goede hulp.

Producent Cowles zegt ter verdediging dat de ondersteuning elk seizoen wordt bijgesteld, omdat de show groeit en de deelnemers daardoor steeds meer aandacht krijgen. Volgens hem krijgen de kandidaten voor, tijdens en na het draaien psychologische begeleiding van een onafhankelijke organisatie.

In Nederland

RTL is bezig met een Nederlandse variant van Love Island en zegt: "De begeleiding van de deelnemers van dit soort realityprogramma's heeft bij ons hoge prioriteit. Er is een streng selectieproces, inclusief psychologische screening. Daarnaast is er zowel voor, tijdens als na het programma professionele psychologische begeleiding. Zowel actief als reactief en zonder eindtermijn."

De Nederlandse versie van Love Island is vanaf mei te zien op tv.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl