Dominic Thiem

Thiem pakt op Indian Wells ten koste van Federer eerste masterstitel

Dominic Thiem heeft op Indian Wells ten koste van Roger Federer zijn eerste titel veroverd op een masterstoernooi. De 25-jarige Oostenrijker versloeg vijfvoudig titelhouder Roger Federer in een hoogstaand gevecht met 3-6, 6-3, 7-5.

Thiem, als zevende geplaatst, stond pas voor het eerst in de finale van een masterstoernooi op hardcourt. In 2017 en 2018 haalde hij wel al de eindstrijd van het masterstoernooi van Madrid (gravel). Vorig jaar was hij ook finalist op Roland Garros.

Door het hoogtepunt uit zijn loopbaan evenaart Thiem zijn hoogste ranking ooit: hij passeert onder meer Federer en klimt van de achtste naar de vierde plaats.

Thiem verovert in Indian Wells eerste masterstitel

Federer begon voortvarend, liep uit naar 3-0 en de fans vreesden voor een eenzijdige finale. Dat werd het niet, want Thiem knokte zich in de wedstrijd en zette de 37-jarige Zwitser met snoeiharde en risicovolle groundstrokes onder druk.

Toch won Federer de eerste set en hij kreeg vroeg in de tweede set kansen op een break. Thiem overleefde en nam in rap tempo een 4-1 voorsprong. Niet veel later serveerde hij de set overtuigend uit.

Roger Federer

In de derde set ontspon zich een fraaie strijd en de spelers haalden het beste in elkaar naar boven. Thiem bleef strooien met winners en toonde zich mentaal erg sterk op de belangrijke punten.

Het leek te gaan uitdraaien op een beslissende tiebreak, maar op 5-5 passeerde Thiem zijn opponent twee keer op identieke wijze voorlangs na matige dropshots van de Zwitser. Met een winner met zijn forehand plaatste Thiem de beslissende break en na twee uur en twee minuten benutte hij niet veel later zijn eerste wedstrijdpunt.

"Het is heel onwerkelijk. Ik was de hele wedstrijd in the zone. In de eerste set speelde hij geweldig en had ik het moeilijk. Daarna was het een erg goede wedstrijd", zei Thiem, die ruim 1,3 miljoen dollar mag bijschrijven.

"Dit betekent zo veel voor me, na mijn verloren finales. Dit is voor mij bijna net zo waardevol als een grandslam."

Massu

Thiem had tot Indian Wells nog weinig gepresteerd in 2019. Hij verloor op de Australian Open in de tweede ronde van de Australische wildcardspeler Alexei Popyrin en strandde op het toernooi voorafgaand aan Indian Wells - in Rio de Janeiro - nog in de openingsronde.

Nicolas Massu op de Spelen van 2004

Onlangs besloot hij de samenwerking aan te gaan met Nicolas Massu, de Chileense oud-prof die een gouden medaille veroverde op de Olympische Spelen van Sydney.