Daley Blind
NOS Voetbal

Ajax verliest bij AZ en heeft landstitel niet meer in eigen hand

Ajax heeft met nog acht duels te gaan in de eredivisie een dure nederlaag geleden bij AZ: 1-0. De Amsterdammers zien het gat met koploper PSV, dat de afgelopen periode was teruggebracht tot twee punten, daardoor weer groeien tot vijf punten.

PSV won eerder vandaag op de valreep met 1-0 bij VVV-Venlo en komt over twee weken - na de interlandperiode - op bezoek bij Ajax voor een onderling duel. AZ nestelde zich door de overwinning naast Feyenoord op de derde plaats.

Stand eredivisie

PSV 26-67 (79-16)
Ajax 26-62 (88-22)
Feyenoord 26-47 (55-33)
AZ 26-47 (52-30)

AZ had sinds 24 januari 2016 - toen Feyenoord met 4-2 werd verslagen - al niet meer gewonnen van een club uit de traditionele topdrie (PSV, Ajax en Feyenoord). Aan die negatieve reeks kwam vandaag op overtuigende wijze een einde.

Ziyech valt snel uit bij Ajax

In de eerste helft waren de kansen voor AZ, vooral nadat Hakim Ziyech was vervangen en Ajax de grip op het middenveld verloor. Jonas Svensson, Mats Seuntjens en Oussama Idrissi hadden AZ met een schot de verdiende 1-0 kunnen bezorgen.

Aan de andere kant kopte Ron Vlaar een kopbal van Donny van de Beek van de lijn.

  • ANP
    Guus Til viert zijn goal tegen Ajax
  • Pro Shots
    Guus Til scoort tegen Ajax
  • ANP
    Matthijs de Ligt grijpt in
  • Pro Shots
    Kasper Dolberg staat klaar om in te vallen
  • Pro Shots
    Lasse Schöne in duel met Fredrik Midtsjø

AZ miste na rust opnieuw grote kansen, maar benutte er nu ook eentje: Til liet Andre Onana van dichtbij kansloos.

Met Noa Lang en Klaas-Jan Huntelaar als invallers probeerde Ajax het tij nog te keren. AZ moest terug, wankelde wel, maar kreeg bij een counter de grootste kans: Idrissi faalde oog in oog met Onana.

Geen gezeur meer voor AZ en Van den Brom

AZ-trainer John van den Brom slaakte na de mooie zege een zucht van verlichting. "Eindelijk hebben we van een topclub gewonnen. Hopelijk zijn we nu ook van dat gezeur af. Dat frustreerde enorm. Wij kunnen dus ook van Ajax winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl