Feyenoorders Tonny Vilhena (rechts) en Jan-Arie van der Heijden balen

Feyenoord struikelt over Willem II, ondanks beauty van Berghuis

Het was zo'n moment waarop alleen een bewonderend 'oooohhhh...' gepast is. De 1-0 van Steven Berghuis tegen Willem II was van ongekende schoonheid, maar bleek uiteindelijk voor Feyenoord slechts de vlag op een modderschuit: 2-3 nederlaag.

Even was daar de blik richting Willem II-doelman Timon Wellenreuther, die helemaal niet zo gek ver voor zijn goal stond. Ja, er was een gaatje boven de Duitser, maar een stift leek niet de meest voor de hand liggende oplossing. En toch was dat precies wat Berghuis deed.

De inzet van de rechtsbuiten, door Ronald Koeman weer eens opgenomen in de definitieve selectie van het Nederlands elftal, was zó secuur dat Wellenreuther alleen maar vergeefs een hand de lucht in kon steken: 1-0 Feyenoord, na 22 minuten spelen.

Geen goed vervolg

Zoals zo vaak dit seizoen bleef een goed vervolg echter uit. Vijf minuten later lag de bal er ook aan de andere kant in, Freek Heerkens kreeg de bal na een hoekschop voor zijn voeten en haalde doeltreffend uit (1-1).

Steven Berghuis treft doel met een prachtige stift

Na rust kwam Feyenoord opnieuw op voorsprong, maar ook nu kwam Willem II kort daarna langszij. Eric Botteghin kopte een hoekschop van Orkun Kökcü op overtuigende wijze tegen de touwen (2-1), om zes minuten later machteloos te moeten toezien hoe Fernando Lewis met een droog schot in de verre hoek de 2-2 aantekende.

De Feyenoord-verdediging zag er bij die gelijkmaker niet best uit, maar 'overtrof' zichzelf op dat vlak bij de 2-3 van Alexander Isak. De jonge Zweed werd geen strobreed in de weg gelegd, tot verbijstering van trainer Giovanni van Bronckhorst.

'Ondenkbaar'

"Als je ziet hoe de tegengoals ontstaan, dat is ondenkbaar op dit niveau. Je geeft gewoon twee goals weg", aldus Van Bronckhorst, die aangaf dat de zwakke prestatie tegen Willem II waarschijnlijk gevolgen gaat hebben. "Dat denk ik wel, ja."

Van Bronckhorst zag Willem II zelfs voor een vierde keer scoren via Diego Palacios, maar die treffer werd afgekeurd wegens buitenspel. Ook Nicolai Jørgensen zag een treffer geannuleerd worden, de Deen werd bestraft voor het vasthouden van Renato Tapia.

En Steven Berghuis? Die voegde na zijn goal alleen nog een gele kaart toe aan zijn wedstrijdtotaal, gekregen na een wilde tackle op Marios Vrousai, vijf minuten voor tijd. Een charge uit frustratie, die de aanvaller ook zomaar rood had kunnen opleveren.

Zijn wedstrijd was daarmee tekenend voor Feyenoord dit seizoen: hoge pieken, gevolgd door diepe dalen.