Europese aanpak van skimming, phishingmails en nepfacturen
Europese landen gaan samenwerken tegen internetfraude. Het Europees Parlement heeft besloten dat de lidstaten van de Europese Unie onder andere skimming, phishing en de verspreiding van nepfacturen gezamenlijk gaan bestrijden.
Elke lidstaat moet straks een meldpunt voor fraude met en vervalsing van zogenoemde niet-contante betaalmiddelen hebben, dat 24 uur per dag te bereiken is. "Zoiets als de Fraudehelpdesk in Nederland, maar veel landen hebben dat nog niet", zegt SP-Europarlementariër Dennis de Jong, die in 2013 opriep tot een Europese aanpak van nepfacturen.
Criminelen sneller opgespoord
Landen moeten al die informatie over fraudemeldingen vervolgens met elkaar delen. "Hiermee wordt de kans kleiner dat je in de val loopt", stelt De Jong. "En door Europese samenwerking worden criminelen straks sneller opgespoord."
Ook wordt de kans op vervolging van fraudeurs door Europese samenwerking vergroot, stelt de SP'er. Als een fraudeur in meerdere landen actief is, kan er meer internationaal bewijs tegen hem verzameld worden.
Landen moeten niet alleen inzetten op informatie-uitwisseling, maar ook op preventie. EU-lidstaten kunnen bijvoorbeeld voorlichtings- en bewustwordingscampagnes gebruiken om het publiek bewuster te maken van de risico's en het aantal slachtoffers terug te brengen.
De Europese lidstaten krijgen twee jaar de tijd om maatregelen te nemen naar aanleiding van de Europese richtlijnen.