Elon Musk verwijt beurswaakhond 'machtsgreep' over tweet
Tesla-topman Elon Musk zegt dat hij afspraken met de Amerikaanse beurswaakhond SEC over het gebruik van Twitter niet heeft geschonden. Volgens de toezichthouder is dat wel het geval; eind vorige maand werd de rechter gevraagd om Musk in gebreke te stellen.
Aanleiding voor de nieuwste botsing tussen Musk en de SEC is een tweet vorige maand. Daarin stond dat Tesla in 2019 "rond de 500.000" auto's zou maken. Dat klopte niet, het gaat om 400.000 exemplaren en Musk plaatste een nieuwe tweet (onnodig volgens zijn juristen).
Volgens de toezichthouder was de tweet vooraf niet gecontroleerd en dat had Musk wel beloofd te doen. Daarmee zat hij dus fout.
In rechtbankdocumenten verdedigt de topman zich. Hij stelt dat zijn tweets binnen de regels van Tesla vallen. "Er is geen grond voor het instellen van sancties." Hij gebruikte zijn bevoegdheid als topman om te bepalen dat de bewuste tweet geen beursgevoelige informatie bevatte, is zijn verweer.
Ook verwijt Musk de beurswaakhond een "ongrondwettelijke machtsgreep" doordat de SEC de afspraken interpreteert dat Musk elke tweet die Tesla raakt zou moeten voorleggen. Dat zou betekenen dat Musk op geen enkele manier mag twitteren over Tesla-gerelateerde zaken. "Daar waren we nooit mee akkoord gegaan."
'Tesla van de beurs halen'
De beurswaakhond en Musk liggen al maanden overhoop. Aanleiding is een tweet van vorig jaar zomer. Daarin zei de topman dat hij overwoog om zijn autobedrijf van de beurs te halen: "Overweeg Tesla terug te kopen bij een koers 420 dollar. Ik ben al verzekerd van het geld", schreef hij. Zijn opmerking veroorzaakte een grote koersstijging.
Die tweet was volgens de SEC "onjuist en misleidend" en leidde tot een schikking. Hij en Tesla moesten samen 40 miljoen dollar betalen en Musk moest terugtreden als voorzitter van het bestuur. Hij hield wel de dagelijkse leiding. Een speciaal aangestelde jurist moest de tweets van Musk voortaan controleren.
Dit alles was voor Musk geen aanleiding om het rustiger aan te doen. Zo noemde hij de SEC spottend de Shortseller Enrichment Commission, waarmee hij de toezichthouder vergelijkt met beleggers die gokken op snelle stijgingen en dalingen en snel geld willen verdienen, een groep waar Musk vaker tegen ageert.