May en Juncker presenteren hun nieuwe brexit-akkoord
NOS NieuwsAangepast

EU en May passen brexit-deal aan vlak voor stemming Brits parlement

De EU en de Britse regering hebben een akkoord bereikt over de zogenoemde 'backstop'. Dat is het vangnet dat moet garanderen dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland open blijft als het Verenigd Koninkrijk en de EU er in de twee jaar durende overgangsfase niet in slagen een definitief handelsakkoord te sluiten. Volgens premier May geeft de Europese Unie nu de garantie dat een backstop tijdelijk is.

Het Britse parlement verwierp in januari de deal die premier May met de EU sloot. Gevreesd werd dat de backstop een permanente maatregel zou zijn, waardoor de Britten zouden worden gedwongen om tot in lengte van jaren in een douane-unie met de EU te zitten, vanwege de open grens met Ierland.

Arbitrage

Aan het akkoord dat er al lag, worden nu enkele verklaringen toegevoegd. Daarin zegt de EU toe zo snel mogelijk een handelsverdrag te zullen sluiten zodat de backstop niet in werking hoeft te treden. Ook wordt erin gerefereerd aan de mogelijkheid voor de Britten om naar een arbitragecommissie te stappen als Londen van mening is dat de EU een definitief handelsakkoord blokkeert. Die optie zit overigens ook al verwerkt in het al eerder overeengekomen hoofdakkoord. Nu is toegevoegd dat arbitrage ook een optie is als de Britten menen dat de EU "niet van goede wil" is.

De Britse regering komt ook nog met een eenzijdige verklaring, waarin staat dat zij zich het recht voorbehoudt eenzijdig maatregelen te kunnen treffen om te voorkomen dat de Britten gevangen komen te zitten in een douane-unie met de EU. Volgens May kan het Verenigd Koninkrijk dan eenzijdig de backstop-afspraken opzeggen.

Kijk hieronder naar de reacties van May en Juncker:

'Het is deze deal of brexit gaat misschien wel helemaal niet door'

Juncker legde de afspraken toch wat anders uit dan May. Hij sprak van het best mogelijke resultaat en legde er de nadruk op dat het oorspronkelijke conceptakkoord niet wordt opengebroken. De aanvullende teksten zijn "in de geest van, en woord voor woord" in lijn met wat de EU wil met de backstop. Daarover heeft Juncker in het verleden herhaaldelijk gezegd dat er geen sprake kan zijn van het eenzijdig opzeggen van de backstop.

"We geven het akkoord een tweede kans. Er komt geen derde kans. Er komen geen nieuwe onderhandelingen. Dit is het", sprak Juncker.

Volgens premier May komen deze verklaringen tegemoet aan de bezwaren van het parlement. Maar correspondent Tim de Wit stelt dat nog niet te zeggen is of deze nadere afspraken genoeg zijn om het Britse parlement te overtuigen alsnog voor Mays plan te stemmen:

'Is het genoeg? Vanavond zullen we het weten'

Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour vindt dat May heeft gefaald bij de onderhandelingen en dat ze de aan het parlement beloofde veranderingen niet voor elkaar heeft gekregen.

Een partijgenoot van May en voorstander van de brexit, Mike Penning, zegt dat hij nu overtuigd is en voor de deal zal stemmen. Veel andere conservatieve parlementariërs willen nog niet reageren en willen de nieuwe afspraken eerst bestuderen.

Vanavond is dus de stemming in het Britse parlement. Als de deal tussen May en de EU wordt verworpen, volgt morgen een stemming over de vraag of de Britten eventueel zonder afspraken (het no-dealscenario) uit de EU willen. Als ook dat wordt afgewezen, moet er waarschijnlijk uitstel van de brexit worden aangevraagd

De verschillende mogelijkheden staan in de afbeeldingen hieronder op een rijtje:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl