Weer geen winst voor Feyenoord in uitduel: 1-1 bij Vitesse

Van Bronckhorst: 'Alles gedaan om van Vitesse te winnen'

Uitwedstrijden winnen blijft een lastige opgave voor Feyenoord in 2019. De Rotterdammers bleven zondag voor de zesde keer op rij zonder zege op vreemd terrein. In Arnhem kwam Feyenoord tegen Vitesse niet verder dan 1-1.

Grote gevolgen voor de ranglijst had het gelijkspel niet. De ploeg van de vertrekkende trainer Giovanni van Bronckhorst bleef derde. Concurrent AZ kwam in Zwolle bij PEC niet verder dan 0-0, waardoor het gat van drie punten tussen beide clubs intact bleef.

Er is dit seizoen een groot verschil tussen de optredens van Feyenoord in De Kuip en daarbuiten. In 2019 hadden de Rotterdammers tot zondag één punt uit vier uitduels gehaald. Met de wetenschap dat concurrent AZ bij PEC Zwolle eerder op de dag twee punten had laten liggen, had Feyenoord met een zege in Arnhem goede zaken kunnen doen.

Blessures

Feyenoord begon gehandicapt aan het duel in het Gelredome. Doelman Kenneth Vermeer en middenvelder Tonny Vilhena bleken niet fit. Vermeer werd vervangen door de jonge Joris Delle (normaal gesproken de derde doelman) en Vilhena door Orkun Kökçü. Voorin kreeg Robin van Persie de voorkeur boven Nicolai Jørgensen.

Van Persie was in de levendige eerste helft de gevaarlijkste Feyenoorder. De aanvoerder kreeg vier keer de kans de Rotterdammers op voorsprong te brengen.

Doelman Eduardo redde bij een kopbal, vervolgens stond het vizier van de spits niet op scherp bij voorzetten van Steven Berghuis en Sam Larsson. Vlak voor rust schoot Van Persie de bal uit de draai goed in, maar redde Eduardo opnieuw.

Voorsprong

Vitesse kreeg ook drie goede kansen kreeg, maar zag Mohammed Daudo (twee keer) en Maikel van der Werff falen voor het Rotterdamse doel. De Arnhemmers leken met 0-0 de rust te halen. Een vloeiende aanval van Feyenoord voorkwam dat echter.

Larsson zette in de extra tijd de bal laag voor, Van Persie kaatste en de ingelopen Kökçü schoof de bal hard en zuiver langs doelman Eduardo: 0-1.

Snel gelijkmaker

Vitesse, dat dit seizoen voor eigen publiek alleen van Ajax verloor, bracht na de rust Thulani Serero binnen de lijnen als vervanger van Navarone Foor. Hij had amper zijn eerste meters afgelegd of de thuisclub had de achterstand weggepoetst.

Vjatjeslav Karavajev ging op de rechterflank achter een diepe bal aan en leverde een prima voorzet af. De Ghanese-spits Daudal, geholpen door Feyenoord-verdediger Cuco Martina, tekende voor de snelle 1-1.

Feyenoord had even nodig om bij te komen. Het spel golfde op en neer, met kansen voor beide kanten. Van Bronkchorst stuurde Eric Botteghin en Jørgensen nog het veld in en Jan-Arie van der Heijden kreeg in blessuretijd de beste kans. Hij kopte op de paal, Van Persie in de rebound over.