NOS NieuwsAangepast

Klimaatmars trekt ondanks regen zo'n 40.000 mensen

In Amsterdam zijn duizenden mensen de straat op gegaan voor de Klimaatmars. Rond 13.00 uur begon het protest op de Dam. Een stoet mensen ging vervolgens via het Rokin en de Vijzelstraat naar het Museumplein. Daar bleven veel mensen ondanks de regen lange tijd staan.

De organisatie en de politie schatten het aantal deelnemers van de mars op zo'n 40.000. De organisatoren zeggen dat er met de mars "een duidelijk signaal" is afgegeven aan de regering.

De mars werd voorafgegaan door een programma op de Dam met sprekers, maar door de enorme drukte startte de tocht eerder.

In de video leggen deelnemers uit waarom ze naar Amsterdam zijn gekomen:

'Als het zo doorgaat, hebben we geen toekomst meer'

Veel deelnemers aan de mars hadden spandoeken of protestborden bij zich. "De dinosaurus dacht ook dat-ie tijd had", had iemand op een stuk karton geschreven.

De Groninger Bodem Beweging betoogt ook en had opgeschreven: "Het ergste kwaad: een ministerie van Shell en Klimaat."

  • NOS/Heleen Ekker
    Betogers tijdens de klimaatmars
  • NOS/Heleen Ekker
    Betogers tijdens de Klimaatmars
  • NOS/Heleen Ekker
    Betogers op de Dam
  • NOS/Heleen Ekker
    Betogers op de Dam

De Klimaatmars leidde tot veel drukte op station Amsterdam Centraal en in de treinen richting de hoofdstad, die volgens bezoekers erg kort waren. De NS geeft als verklaring dat het moeilijk is in te schatten hoeveel bezoekers er zouden komen en waar die zouden opstappen. "Er zijn ook veel meer mensen gekomen dan vooraf werd ingeschat", zegt een woordvoerder van de NS.

Zo'n vijftig organisaties en politieke partijen sloten zich aan bij de mars. Ze zeggen klaar te zijn met vage beloften en halve maatregelen en willen concrete afspraken over het klimaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl