'Oneerlijke belastingregels voor inkomsten sporters en artiesten in buitenland'
Sportkoepel NOC*NSF en belangenorganisaties voor artiesten en muzikanten willen dat de belastingregels voor buitenlandse inkomsten worden versoepeld. Die oproep doen ze vanavond in het NPO Radio1-programma Reporter Radio. De organisaties noemen de huidige belastingregels oneerlijk.
Sporters en artiesten die in het buitenland prijzengeld of inkomsten krijgen, moeten daarover eerst in dat land belasting betalen. Daarna kunnen ze dat met de Nederlandse Belastingdienst verrekenen, maar dat mislukt vaak. "Je moet dan kunnen aantonen dat je in het buitenland belasting hebt betaald. Dat is soms heel lastig", zegt Geert Slot van NOC*NSF.
Als de buitenlandse belastingen niet verrekend kunnen worden, betalen de sporters of artiesten dubbele belastingen. Volgens de Dutch DJ Foundation verliezen sommige dj's hierdoor honderdduizenden euro's per jaar.
We hebben nog een ton aan belasting openstaan.
En als het wel lukt om de buitenlandse belastingbetalingen in Nederland te verrekenen, dan zijn sporters of artiesten veel tijd en geld kwijt aan alle rompslomp. "Je hebt bijna een administratiekantoor nodig om dit te regelen", zegt Slot.
Voor de band De Staat is de administratieve druk zo groot, dat manager Arjo Klingers niet eens meer de moeite neemt om de buitenlandse belastingbetalingen hier te verrekenen. "Dus dat blijft daar dan gewoon liggen."
'Halve dag in het land'
Nederlandse bedrijven lopen in het buitenland tegen dezelfde zaken aan als sporters en artiesten als het gaat om belastingafdracht, zegt Sjoerd Douma. Hij is als hoogleraar internationaal belastingrecht verbonden aan de Universiteit van Amsterdam. "Als je in het buitenland actief wordt, is dat gewoon problematisch", zegt hij.
Verschil is wel dat bedrijven vaak complete afdelingen hebben om dergelijke zaken te regelen. Daarnaast is de afdracht voor de bedrijven in de regel overzichtelijker, omdat ze in minder landen actief zijn en er meestal al langer zitten.
"Dan ben je beter op de hoogte van de regels in het desbetreffende land dan de sporter of artiest die er misschien maar een halve dag is. En bijvoorbeeld een sporter wordt vaak ook nog via een tussenpartij betaald, wat het nog complexer maakt."
Ongelijk speelveld
Buitenlandse sporters en artiesten die in Nederland actief zijn, hoeven in ons land geen belasting te betalen. De organisaties van sporters en artiesten vinden dat oneerlijk. "Wij vinden dat er een gelijk speelveld moet zijn. Dat is dus nu niet het geval", aldus NOC*NSF-woordvoerder Slot.
Het Rotterdams Philhamonisch Orkest spreekt van een rare situatie. "Voor buitenlandse muzikanten die samen met ons orkest optreden, is het allemaal heel eenvoudig geregeld. Maar voor onze eigen orkestleden is het extra ingewikkeld", zegt Daniel Rosenquist. "Hierdoor hebben we nog een ton aan belasting openstaan, die we nog terug zouden moeten krijgen."
De organisaties willen dat het ministerie van Financiën de regels aanpast waardoor Nederlandse sporters en artiesten nog maar in één land belasting hoeven te betalen. Het ministerie zegt tegen Reporter Radio dat de problemen bekend zijn, maar dat het bij belastingverdragen afhankelijk is van andere landen.