Bob Fosko treedt op bij een manifestatie in de Brabanthallen in 2011
NOS Nieuws

Zieke Bob Fosko blijft positief ondanks naderend afscheid

"We hebben voor de zekerheid een paar gastzangers uitgenodigd tijdens deze tour, die mij kunnen ondersteunen wanneer mijn conditie me in de steek laat." Zanger Bob Fosko blikt in het NOS Radio 1 Journaal vooruit op de nieuwe tournee van zijn band De Raggende Manne.

Het wordt de eerste tournee van De Raggende Manne in 20 jaar tijd. Die was al gepland, toen begin dit jaar bij de 63-jarige Fosko slokdarmkanker werd geconstateerd. "Ik had me ontzettend zitten verheugen op die tour", vertelde hij deze week in NOS Met het Oog op Morgen. "En toen kreeg ik het nieuws van kanker. Ik weet dat er iets ernstigs aan de hand is, maar zo voel ik me niet."

Fosko krijgt op dit moment een palliatieve chemokuur, die de groei van de tumor in zijn slokdarm moet remmen. Toch wil Fosko per se doorgaan met de tour. "De nieuwe plaat is te gek geworden en ik heb nog veel energie", zegt hij. "Wat mij te wachten staat, weet ik niet zo goed. Maar ik wil wel heel graag die tour doen. En dat lukt."

De artsen van de zanger zorgen ervoor dat zijn chemo's niet vlak voor een optreden vallen, zodat hij zijn behandeling kan combineren met de tournee.

Hulpzangers

Fosko houdt er wel rekening mee dat hij niet genoeg fut heeft om het een heel optreden vol te houden. Daarom heeft hij de hulp ingeroepen van andere zangers, die hem kunnen ondersteunen als de energieke liveshow voor hem te veel wordt. Onder anderen Beatrice van der Poel, Ryanne van Dorst (Elle Bandita) en Frederique Spigt zijn gastartiest bij een of meerdere optredens van de band.

Fosko heeft wel tips voor de hulpzangers, omdat de schreeuwerige zangstijl die hoort bij De Raggende Manne ertoe kan leiden dat ze snel hees worden. "Als je met een stem die niet is opgewarmd begint te schreeuwen, ben je binnen een paar minuten je stem kwijt", zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal. "Dus dat moet je opbouwen. Begin met een kopje thee, daarna een borreltje en dan volgt heel voorzichtig het concert."

Afscheid

Zonder vrees voor de dood gaat Fosko de tour tegemoet. "Er is wel het verdriet dat ik afscheid moet nemen van mijn geliefden. Wanneer het gaat gebeuren, weet ik ook niet zo goed. Maar ik heb mezelf beloofd om een inspiratie te zijn voor de mensen om me heen."

Zoals Fosko het zelf zegt: een verdrietige toestand moet het niet worden. "Ik heb een rijk leven."

Raggende Manne

De Raggende Manne kwam voort uit een jamsessie in 1988. Het bekendste nummer van de band is Poep in je hoofd.

In 1999 ging de groep uit elkaar, om in 2014 nog een EP uit te brengen. Eind vorig jaar werd bekend dat de band een nieuw album heeft gemaakt in de oude bezetting, Alles kleeft. Dat verscheen vorige week.

De afscheidstournee van De Raggende Manne begint vanavond in Het Patronaat in Haarlem. Later komen Rotterdam, Deventer, Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Groningen, Leiden, Maastricht, Den Haag, Amersfoort, Nijmegen en Enschede aan bod.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl