Vuurwerk op het veld bij de bekerfinale van 2014

Hoe Ajax de afgelopen acht seizoenen naast de KNVB-beker greep

Al negen jaar wacht Ajax op het winnen van de KNVB-beker. Niet eerder sinds de invoering van het betaalde voetbal hebben de Amsterdammers zo lang op deze prijs moeten wachten. Woensdag tegen Feyenoord kan Ajax zich plaatsen voor zijn eerste finale sinds 2014.

De laatste overwinning van Ajax stamt uit 2010, toen onder leiding van Martin Jol Feyenoord over twee wedstrijden - 2-0 in Amsterdam; 4-1 in Rotterdam - aan de kant werd gezet. Siem de Jong was met in totaal vier goals de grote man in die wedstrijden. Luis Suárez maakte de andere twee goals.

2010: Siem de Jong en trainer Martin Jol na de gewonnen bekerwedstrijd tegen Feyenoord

Het was de achttiende beker voor Ajax. Daarna lukte het niet voor de hoofdstedelingen. FC Twente, PSV, AZ, PEC Zwolle, FC Groningen, Vitesse en Feyenoord (2x) boekten succes, maar de negentiende beker voor Ajax bleef uit. De mislukkingen op een rijtje.

2010/2011: verliezend finalist

Ajax en FC Twente waren in het seizoen 2010/2011 in een spannende tweestrijd verwikkeld. De Tukkers deelden de eerste tik uit door in de finale van de KNVB-beker een 2-0 achterstand goed te maken en na verlenging met 3-2 te winnen.

FC Twente wint de bekerfinale, Ajax baalt

Marc Janko maakte in de 117de minuut de winnende goal. Hij kopte raak uit een vrije trap van Theo Janssen. Een week later ging de grootste buit wel naar Ajax. In een rechtstreeks duel om de landstitel won Ajax met 3-1.

2011/2012: achtste finales

De bekerconfrontatie tussen Ajax en AZ in het seizoen 2011/2012 in Amsterdam werd na een bizar incident bij een 1-0 stand gestaakt. Een toeschouwer betrad het veld, belaagde AZ-doelman Esteban, waarna de keeper de man trapte. Arbiter Bas Nijhuis gaf Esteban hiervoor de rode kaart.

Keeper Esteban van AZ (r) deelt een schop uit aan een man die het veld op rent

AZ liep vervolgens van het veld af en weigerde de wedstrijd te hervatten. De KNVB besloot dat het duel in zijn geheel moest worden overgespeeld. Bij die wedstrijd een maand later mochten alleen 20.000 kinderen toekijken. Ze zagen AZ met 3-2 winnen.

2012/2013: halve finales

Ajax was in de halve finales van het seizoen 2012/2013 lang de betere ploeg in Amsterdam, maar AZ pakte in de slotfase een geflatteerde zege. Bij een spaarzame AZ-aanval knikte Jozy Altidore de bal een kwartier voor tijd simpel binnen en via Johann Berg Gudmundsson en opnieuw Altidore werd het ook nog 0-3.

Ajax wil al aftrappen als AZ nog feest viert

"Heel zuur dit", mopperde Ajax-coach Frank de Boer na afloop. "Ik geloof dat ze in de 74ste minuut voor het eerst gevaarlijk werden, maar toen was het wel raak."

2013/2014: verliezend finalist

De bekerfinale van 2014 was voor Ajax een regelrechte vernedering. Het favoriete Ajax werd door PEC Zwolle volledig te kijk gezet: 5-1. De Zwollenaren pakten daarmee de eerste prijs in de clubhistorie.

Via Ricardo van Rhijn kwam Ajax in de derde minuut nog wel op voorsprong, maar na een gedwongen pauze van een klein half uur vanwege vuurpijlen en rookbommen op het veld was PEC Zwolle ontketend. Ryan Thomas en Guyon Fernandez scoorden ieder twee keer en Bram van Polen zorgde voor de vijfde.

2014/2015: achtste finales

Een seizoen na de vernedering door Zwolle volgde in de achtste finales een nieuwe afgang in eigen huis tegen Vitesse. De bezoekers onder leiding van coach Peter Bosz heersten vanaf de aftrap en scoorden via Bertrand Traoré (2x), Zakaria Labyad en Valeri Kazaisjvili.

Thulani Serero treurt, Vitesse juicht

Pas na 69 minuten schoot Ajax bij een 0-4 achterstand voor het eerst op het doel van Eloy Room: de doelman moest zich strekken bij een vrije trap van Arek Milik. Daar bleef het bij wat Ajax betreft.

2015/2016: derde ronde

In het seizoen 2015/2016 was er al in de derde ronde van de beker een Klassieker. Voor rust was Ajax in De Kuip dominant en in de tweede helft nam Feyenoord de regie over. Een verlenging leek na een hectisch slot aanstaande, maar toen ging het mis voor Ajax.

Joël Veltman ziet liggend op de grond dat de bal via hem in eigen doel rolt

Joël Veltman tikte de bal onder druk van Dirk Kuijt in de 95ste minuut in eigen doel: 1-0. Wat volgde was een explosie van Rotterdams geluk.

2016/2017: achtste finales

Met het oog op de aanstaande topper tegen PSV gaf Ajax-trainer Bosz in het seizoen 2016/2017 verscheidene spelers rust in het bekerduel bij eerstedivisionist SC Cambuur. Zo kreeg Frenkie de Jong zijn eerste basisplaats in het eerste op een middenveld met Abdelhak Nouri en Donny van de Beek.

De aftocht van Ajax

De gok pakte verkeerd uit. Door twee doelpunten van Martijn Barto won Cambuur met 2-1. Pelle Clement scoorde voor Ajax, maar kon de uitschakeling in de achtste finales niet voorkomen.

2017/2018: achtste finales

In Enschede werd Ajax in de achtste finales van het seizoen 2017/2018 na veertien strafschoppen verslagen, nadat het na 120 minuten 1-1 was gebleven. Pas in blessuretijd had Oussama Assaidi namens FC Twente voor een verlenging gezorgd met de late gelijkmaker.

Joël Drommel stopt de penalty van Matthijs de Ligt waardoor Twente verder gaat in de beker

In de noodzakelijke strafschoppenserie stopte Ajax-doelman André Onana de inzet van Adnane Tighadouini, maar uitgerekend Hakim Ziyech kon zijn zenuwen niet in bedwang houden. De oud-speler van FC Twente schoot hoog over. Zo kon Twente-keeper Joël Drommel de held van de avond worden door de veertiende strafschop, van Matthijs de Ligt, te keren.