Caster Semenya
NOS Sport

'Sporters pillen laten slikken omdat ze te goed zijn? Onzalig idee!'

Sport is oneerlijk, zo luidt de conclusie van de gasten aan tafel van het Sportforum. Er vallen harde woorden als het over de zaak-Semenya gaat. "Dit is beschamend."

Eerst een korte uitleg: de Zuid-Afrikaanse atlete Caster Semenya heeft een zaak aangespannen tegen de internationale atletiekfederatie IAAF. De tweevoudig olympisch kampioene op de 800 meter bestrijdt bij het internationaal sporttribunaal CAS de regel dat ze verplicht kan worden medicamenten te nemen om een hormonale afwijking te corrigeren.

Onzalig

Semenya heeft een aangeboren hoge testosteronspiegel, waardoor het krachtsverschil met andere atletes groot is. "Dus je laat mensen pillen slikken omdat ze te goed zijn? Dat vind ik een onzalig idee", stelt NOS-verslaggever Steven Dalebout.

"Normaal worden mensen eruit gehaald als ze pillen slikken om béter te worden. Onzinnig!"

'Sporters pillen laten slikken omdat ze te goed zijn? Onzalig idee!'

"Beschamend!", vult Leo Driessen, voetbalcommentator van Fox Sports, aan. "De andere atletes hebben pech, Semenya is gewoon goed. Ze is een vrouw en ze wint. Klaar."

AD-journalist Arjan Schouten is de derde forumgast. Hij bezocht in het verleden veel atletiekwedstrijden voor de krant. "Het ergste aan deze zaak is dat het al tien jaar duurt", weet hij.

Bij de WK in Berlijn van 2009 was Schouten aan het werk. "Dat meisje is al tien jaar wereldtop en dan zou ze nu ineens pillen moeten slikken?"

De IAAF wil met de maatregel een eerlijkere competitie stimuleren. "Die Usain Bolt loopt onder de tien seconden en heeft te lange benen. Dat is dan ook valsspelen", grapt Driessen.

Schouten: "We zouden dit punt van discussie allang voorbij moeten zijn. Ze is al meerdere keren als geschikt bevonden om te mogen lopen. En dan nu dit... Wonderbaarlijk."

"Het is misschien niet eerlijk, maar sport is ook niet eerlijk", concludeert Dalebout. "Atleten met het beste fysiek hebben altijd een voordeel."

Steven Kruijswijk

Het voorjaar komt meer en meer in zicht en dat betekent dat het wielerpeloton zich ook weer laat zien. Steven Kruijswijk is zijn jaar prima begonnen. Hij fietste in de Ronde van Andalusië van voren mee en werd derde in het eindklassement.

De 31-jarige Brabander richt dit jaar al zijn pijlen op de Tour de France. Vorig jaar werd hij vijfde, maar hij hoopt op een podiumplaats. Volgens de forumleden zit er ook niet meer in bij Kruijswijk.

'Kruijswijk is zeker geen winnaar'

Schouten: "Hij heeft ooit één eindklassement gewonnen, omdat er verder niemand meedeed. Het is een heel goede renner, maar geen winnaar."

Dalebout is het met hem eens. "Maar Kruijswijk wordt wel steeds beter. Die rit vorig jaar naar Alpe d'Huez, waarin hij het solo probeerde en na bijna zeventig kilometer strandde, moeten we niet vergeten."

"Dat was geweldig", besluit Driessen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl