De muurschildering van Banksy
NOS Nieuws

Turkije laat Koerdische kunstenares Zehra Dogan vrij

Turkije heeft de Koerdische kunstenares Zehra Dogan na bijna 20 maanden gevangenisstraf vrijgelaten. Dogan werd in 2017 veroordeeld tot een celstraf van twee jaar en tien maanden vanwege een schilderij dat door de Turkse regering werd beschouwd als 'terroristische propaganda'.

Het lot van Dogan werd veel breder opgemerkt toen de Britse graffiti-artiest Banksy haar besloot te steunen met een eigen kunstwerk. Vorig jaar maakte hij een muurschildering in Manhattan waarop Dogan achter tralies zit. Daarnaast heeft hij de dagen dat ze vastzat geturfd.

De kunstenares riep de Turkse woede over zich af met een schilderij over de verwoestingen die het Turkse leger in 2016 aanrichtte in haar woonplaats Nusaybin in oostelijk Anatolië aan de grens met Syrië. De stad, waar veel Koerden wonen, werd in 2016 gebombardeerd na zware gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK.

De Koerdische PKK wordt in Turkije, de VS en Europa gezien als een terroristische organisatie. Dogan werd beschuldigd van banden met de PKK.

Ze bleef ook in de gevangenis aan het werk. Met voedsel en haar eigen bloed maakte ze schilderijen op melkpakken en kranten. Daarvoor werd ze dit jaar genomineerd voor de Freedom of Expression Award.

Zehra Dogan na haar vrijlating

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl