Een betoger op de grens tussen Colombia en Venezuela
NOS NieuwsAangepast

Grimmige sfeer rond hulpgoederen aan grens Venezuela-Colombia

Bij verschillende grensposten in Venezuela is het gisteren tot gewelddadigheden gekomen, waarbij twee doden en bijna driehonderd gewonden zijn gevallen. De twee betogers kwamen om in een confrontatie met de politie aan de Venezolaanse kant van een grensovergang met Brazilië.

Naar de betoging was al met spanning uitgekeken. Oppositieleider en zelfverklaard interim-president Juan Guaidó had aangekondigd hulpgoederen vanuit Colombia Venezuela binnen te brengen, ondanks de waarschuwing van president Maduro dat hij dat met alle middelen zou voorkomen.

Verslaggever Marc Bessems was bij de Santanderbrug tussen Colombia en Venezuela:

Grimmige sfeer aan grens Venezuela-Colombia

Bij een van de grensposten wilden vrachtwagens met hulpgoederen de barrière doorbreken die het Venezolaanse leger had opgeworpen. De trucks werden echter tot stoppen gedwongen door militairen, die traangas en rubberkogels afvuurden. Drie vrachtwagens brandden uit. Bijna driehonderd mensen raakten gewond. Volgens ooggetuigen van persbureau Reuters keerden zeker twee andere vrachtwagens met voedsel en medicijnen terug naar een opslagloods in Colombia.

Volgens Colombiaanse autoriteiten zijn ruim zestig Venezolaanse militairen overgelopen, zij kozen de kant van Guaidó. Het gaat daarbij niet om hoge militairen.

Bekijk hieronder wat er gebeurde:

Leden Venezolaanse garde steken grens met Colombia over

Paard van Troje

President Maduro wil geen millimeter wijken en houdt de hulpgoederen tegen, desnoods gewapenderhand. In een toespraak verbrak bij bovendien de diplomatieke banden met het buurland Colombia en gaf de Colombiaanse diplomaten te verstaan dat zij het land binnen 24 uur moeten verlaten.

Guaidó gaf gisteren in Colombia opdracht aan vrachtwagenchauffeurs om op te trekken naar de grens en hulpgoederen op een vreedzame en rustige manier de grens over te brengen. Zo ver liet Maduro het niet komen. Hij staat niet toe dat Amerikaanse goederen als een paard van Troje de grens overkomen, om te voorkomen dat zijn tegenstander Guaidó met de eer gaat strijken.

NOS-correspondent Marc Bessems zei dat de gebeurtenissen ter plaatse worden ervaren als de dag van de waarheid, waarbij het voor de oppositie nu of nooit is om de zaken te veranderen in Venezuela.

Hoe kon het zo misgaan met Venezuela? Dat zie je in deze video:

Venezuela: van belofte naar crisisland

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Pompeo verklaarde zich solidair met de betogers en veroordeelde het geweld. Op Twitter uitte hij zijn medeleven met de nabestaanden van de omgekomen demonstranten. Vicepresident Pence ontmoet morgen oppositieleider Guaidó in de Colombiaanse hoofdstad Bogotá.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl