Tientallen vrachtwagens evacueren Syriërs uit laatste IS-bolwerk
Tientallen vrachtwagens hebben burgers weggehaald uit de Syrische stad Baghouz, het laatste bolwerk van Islamitische Staat. Journalisten aan de rand van de Oost-Syrische stad hebben de inwoners zien vertrekken. De plaats en het omliggende gebied worden door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) belegerd, gesteund door de Amerikanen.
Het transport was geregeld door de SDF, dat voornamelijk uit Koerdische strijdkrachten bestaat. Volgens verschillende bronnen zijn nog een paar duizend Syriërs achtergebleven in Baghouz. De bedoeling is dat zij later worden geëvacueerd, maar het is onduidelijk wanneer.
Volgens correspondent Marcel van der Steen is het moeilijk helder te krijgen hoeveel mensen er nog zijn en hoelang evacuatie nog kan duren. "Als het er honderd zijn, kan het zo gebeurd zijn, maar duizenden mensen weghalen kan veel langer duren, ook weken."
Een vierkante kilometer
Onder de achterblijvers is ook een onbekend aantal IS-strijders. Volgens de Amerikanen gaat het om de meest strijdbare IS'ers. "Maar ook de aanwezige burgers zijn aanhangers van IS. Daar gaan in ieder geval de Koerden wel vanuit", zegt de correspondent, die twee weken geleden nog in Baghouz was. "Het zijn bijvoorbeeld de vrouwen van de strijders."
Toen Van der Steen er was, had IS nog vijf vierkante kilometer in handen. Nu is dat er nog ongeveer een. De SDF wil pas overgaan tot een nieuwe aanval als alle burgers weg zijn en dus geen gevaar meer lopen.
Het einde van het kalifaat, betekent nog niet het einde van IS.
Syriërs die de afgelopen dagen zijn geëvacueerd, mogen niet gaan en staan waar ze willen. "De vrouwen worden gescand door vrouwelijk SDF-strijders en de mannen worden gecontroleerd en ondervraagd door de Amerikanen." Vervolgens worden ze naar een gevangenis gebracht of naar een kamp. Van der Steen: "Maar dat is dan wel een kamp met een hek eromheen."
Met de val van het laatste stukje IS-territorium zou de strijd tegen de terreurbeweging een nieuw hoofdstuk in gaan. De vrees is dat strijders aanslagen zullen blijven plegen.
In Syrië is het aantal aanslagen recentelijk al opgevoerd. Er vallen doden door bomaanslagen en IS-strijders op motoren schieten hun wapens leeg op auto's. Van der Steen: "Het einde van het kalifaat, betekent nog niet het einde van IS."
Correspondent Marcel van der Steen ging eerder deze maand naar Baghouz, waar vrouwen en kinderen die het kalifaat ontvluchtten werden opgepikt: