NOS Schaatsen

Fries gastgezin helpt schaatser Dubreuil aan bed en kaartjes voor sc Heerenveen

Canadees Laurent Dubreuil zocht slaapplek en vond die in Heerenveen

Wat begon met een opmerkelijke oproep op Facebook eindigde aan de keukentafel van de familie Bijlsma in Heerenveen. Met behulp van social media vond de Canadese schaatser Laurent Dubreuil een bed in Friesland om zich voor te bereiden op de WK sprint, die zaterdag beginnen.

Normaal gesproken betaalt de nationale schaatsbond het onderkomen van de sporters voor trainingskampen en toernooien. Maar het Canadese schaatsen beschikt niet over een enorme schatkist en de bodem is bereikt.

"Al het geld is uitgegeven aan de wereldbekers en de WK afstanden, want dat zijn de olympische disciplines", zegt Dubreuil, die koste wat kost naar de WK sprint wilde. "We trainen bijna het hele jaar door twee keer per dag, gaan op tijd naar bed en eten gezond. Dat doe ik niet om wedstrijden te missen. Je moet creatief zijn en een plek vinden zoals hier."

Uit eigen zak

De Nederlander Geert Kuiper is werkzaam bij de Canadese bond als adviseur. "We zijn heel erg gericht op het presteren op de Olympische Spelen", legt hij uit. "Daarvoor zijn de meerkamptoernooien, de WK sprint en de WK allround niet belangrijk, want dat is niet olympisch. Het gevolg is dat de WK's sprint en allround en de wereldbekerfinale door de rijders zelf betaald moeten worden."

De WK sprint zijn komend weekeinde live te volgen bij de NOS. Bekijk hieronder het programma. Verhaal over Dubreuil gaat door onder de foto.

Zodoende gebruikte Dubreuil zijn creativiteit om in Heerenveen terecht te komen. De schaatser plaatste zijn oproep begin januari op Facebook ("Hallo schaatsvrienden in Heerenveen, ik heb jullie hup nodig") en al snel stroomden de reacties binnen. "Ik heb ze niet geteld, maar het waren er vast meer dan dertig. Ik hoop dat ik ze allemaal beantwoord heb. Zo niet, sorry daarvoor."

Zijn allergie voor honden en katten betekende dat Dubreuil niet overal terecht kon. "Daarom koos ik voor dit huis", zegt hij aan de keukentafel van Willemien Bijlsma, die via een van haar dochters in contact kwam met Dubreuil.

"Zij stuurde een berichtje door van een Canadese schaatser die een plekje zocht in Heerenveen", aldus Bijlsma. "Via Twitter heb ik een bericht gestuurd en toen was het heel snel geregeld."

Ik ben een grote Heerenveen-supporter, ik ben altijd blij om hier te zijn.

Laurent Dubreuil

Dubreuil: "Dit is perfect, ik kan op de fiets naar de ijsbaan. En ik zit natuurlijk bij heel aardige mensen, het had niet beter kunnen uitpakken", zegt hij terwijl hij een rondleiding geeft door zijn tijdelijke onderkomen. "Gelukkig zijn de WK sprint in Heerenveen, in de schaatshoofdstad van de wereld. Dat maakt het voor mij makkelijker dan wanneer de WK in China waren geweest, waar ze nauwelijks Engels praten."

Op de tribune bij Heerenveen-PSV

Een van de slaapkamers op de eerste verdieping is deze week de kamer van Dubreuil. Uit zijn koffer naast het bed plukt hij een wit-blauw gestreept voetbalshirt met zeven 'pompeblêden', het symbool van Friesland. "Ik heb dit shirt meegenomen omdat er een belangrijke wedstrijd wordt gespeeld", doelt hij op een duel van sc Heerenveen.

"Toen ik hier voor het eerst kwam, dacht ik: de komende tien, vijftien jaar zal ik zeker twintig keer in Heerenveen zijn, dus ga ik juichen voor de voetbalclub hier. Ik ben een grote Heerenveen-supporter, ik ben altijd blij om hier te zijn."

Dankzij een seizoenskaart van de familie Bijlsma zat Dubreuil ook in het Heerenveen-shirt op de tribune bij de wedstrijd tegen PSV, afgelopen zaterdag.

Dubreuil met zijn Heerenveen-shirt

Niet alleen met het shirt van de voetbalclub, ook met een muts in de Friese kleuren laat de Canadees zichzelf zien. "Daar ben ik in 2012 mee begonnen bij de WK afstanden hier. Ik heb 'm bij elk toernooi gedragen. Het geeft me energie, want mensen vinden het leuk om te zien."

Steun dankzij Ted-Jan Bloemen

Er is dus weliswaar weinig geld in het Canadese langebaanschaatsen, maar dat er überhaupt een budget is voor de wereldbekers is te danken aan olympisch kampioen Ted-Jan Bloemen.

"Zijn medailles (zilver op de vijf kilometer, goud op de tien, red.) zijn de basis van ons programma. Het aantal medailles op Olympische Spelen en WK's bepaalt hoeveel geld we krijgen", zegt Dubreuil. "Zonder zijn medailles zouden we denk ik niet alles zijn kwijtgeraakt, maar we hadden zeker minder gekregen."

Hoe gezellig het deze week ook is bij de familie Bijlsma, de Canadese schaatser hoopt dat het volgend jaar niet meer nodig is. "Het is zwaar voor de schaatsers, of eigenlijk voor de schaatssport in Canada in het algemeen. De bond vindt het natuurlijk ook niet leuk en zal proberen meer geld te krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl