NOS Nieuws

Honderdduizenden ouders liepen kindgebonden budget mis

Honderdduizenden mensen hebben geen kindgebonden budget gekregen, terwijl ze er wel recht op hadden. Volgens staatssecretaris Van Ark zijn sinds 2008, toen de regeling werd ingevoerd, ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

De fout is veroorzaakt door de Belastingdienst. Het kabinet gaat een compensatieregeling instellen. Dat levert een tegenvaller voor de staat op van tussen de 375 en 445 miljoen euro.

Voorwaarden

De toeslag werd stopgezet als ouders te veel verdienden om in aanmerking te komen voor de toeslag. Wanneer ze weer wel aan de voorwaarden zouden voldoen, zou de toeslag automatisch worden hervat. Maar dat gebeurde niet, schrijft Van Ark aan de Tweede Kamer. "De staatssecretaris van Financiën en ik betreuren dat."

De meeste gedupeerde huishoudens bestaan uit twee partners en twee of drie kinderen, met een inkomen van ongeveer een à twee keer modaal. Voor 2015 liepen gedupeerde ouders ieder jaar gemiddeld 600 euro mis, daarna liep het bedrag op tot 1000 euro. Voor alleenstaande ouders zijn die bedragen hoger.

Vijf jaar

Het kabinet wil alleen de afgelopen vijf jaar gaan terugbetalen. Het beroept zich daarbij op een eerdere uitspraak van de rechter dat financiële aanspraken richting de overheid na die termijn komen te vervallen.

De Belastingdienst gaat onderzoeken hoe de fout kan worden hersteld en hoeveel geld en tijd dat gaat kosten. Donderdag debatteert Van Ark met de Tweede Kamer over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl