NOS Nieuws

ANWB: meeste bestelautobanden halen geen voldoende

De meeste banden voor bestelbusjes presteren onder de maat. Dat blijkt uit de zomerbandentest van de ANWB, die voor het eerst ook bestelautobanden behandelt. Slechts vijf van de zestien geteste banden halen een voldoende, geen enkele scoort goed.

Het merendeel van de geteste banden heeft op nat wegdek te weinig grip en elke band heeft in die situatie een te lange remweg.

Volgens de ANWB lijkt het erop dat bij het maken van de banden vooral gelet wordt op een zo groot mogelijk draagvermogen en zo min mogelijk brandstofverbruik. Dat lijkt ten koste te gaan van de veiligheid op de weg.

Bandenfabrikanten moeten een betere balans vinden tussen veiligheid en economische factoren.

ANWB-bandenspecialist Chris Hottentot

Dezelfde bandenmaat komt ook voor onder personenbusjes en campers. Het gaat om zomerbanden met maat 215/65 R 16 C, kortweg C-banden. De C staat voor commercial of cargo (bedrijfsauto's).

In Nederland rijden bijna een miljoen bestelwagens rond. De ANWB maakt zich zorgen, zeker nu het aantal busjes in woonwijken groeit.

ANWB-bandenspecialist Chris Hottentot adviseert op NPO Radio 1: "Bandenfabrikanten moeten een betere balans vinden tussen veiligheid en economische factoren".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl