Zeven Labour-parlementariërs stappen uit de partij
Zeven Labour-parlementariërs stappen uit de partij omdat ze het niet eens zijn met de koers van Labourleider Jeremy Corbyn. Ze vinden dat hij en de partij onvoldoende afstand nemen van antisemitisme, ook zijn ze het niet eens met zijn brexitstrategie. Dat hebben de parlementsleden op een persconferentie bekendgemaakt.
De groep vindt dat Corbyn te veel vasthoudt aan "ouderwetse politiek" waarin het partijbelang boven het landsbelang wordt gesteld. Corbyn heeft "teleurgesteld" gereageerd op het besluit. "Ze vinden bijvoorbeeld dat hij de brexit faciliteert, in plaats van dat hij zich hardmaakt voor een nieuw referendum", zegt correspondent Suse van Kleef.
De Labourfractie in het Britse parlement telt na het vertrek van de zeven nog 249 leden. De zeven gaan niet verder als een nieuwe partij, maar zullen deelnemen aan het parlement als "De Onafhankelijke Groep".
Pijnlijk
Luciana Berger, een van de onafhankelijken, licht op de persconferentie het besluit toe. Ze noemt het "een moeilijke en pijnlijke, maar noodzakelijke beslissing".
Berger, die joods is, zegt dat Labour "institutioneel antisemitisch" is geworden. Corbyn zelf staat bekend als uitermate kritisch tegenover Israël. Ook heeft hij in het verleden sympathie getoond voor terreurbewegingen als Hamas en Hezbollah. Op een parlementsbijeenkomst in 2009 noemde hij hen "vrienden", al kwam hij daar in 2016 van terug. Speeches van door Israël veroordeelde terroristen op een evenement in Qatar in 2012 beschreef hij als "fascinerend".
Ook zouden Labour-leden zich herhaaldelijk antisemitisch hebben uitgelaten op bijeenkomsten en sociale media. Hun uitingen worden onderzocht door de politie. "Er was zelfs een bijeenkomst waar de Holocaust ter discussie werd gesteld", zegt correspondent Van Kleef. "Dat faciliteert Corbyn omdat hij er te weinig afstand van neemt, vinden critici."
Op een persconferentie lichtten de Labour-parlementariërs hun besluit toe:
Berger zegt zich hier diep voor te schamen. Chris Leslie, een van de andere opgestapte parlementariërs, vindt dat zijn oude partij is "gekaapt" door extreemlinks.
Een ander, Mike Gapes, is er naar eigen zeggen "ziek van dat Labour nu een racistische partij is geworden". Hij vindt dat Labour aan de verkeerde kant staat in veel internationale kwesties, variërend van Rusland tot Syrië.