Een beeld uit een campagneflim van het CDA Zuid-Holland
NOS Nieuws

Wat doet het CDA in Zuid-Holland dat de rest van de partij niet doet?

  • Ben Meindertsma

    redacteur

  • Ben Meindertsma

    redacteur

Twintig pagina's telt het Actieplan gelijkwaardigheid m/v dat in november aan het CDA-bestuur werd gepresenteerd. De ambitie is duidelijk: vrouwen moeten een grotere rol krijgen binnen de partij. Maar hoewel het partijbestuur volmondig met het plan instemde, lijkt gelijkwaardigheid bij het CDA vooral iets van de lange termijn.

Het CDA is, net als de meeste partijen trouwens, een echte mannenpartij. Op dit moment is ongeveer 70 procent van alle leden en alle actieve politici man. Dat moet anders, vond het Gelderse Statenlid Daisy Vliegenthart (41). Ze is het jongste Statenlid van het CDA in Gelderland en een van de weinige vrouwen. Samen met enkele gelijkgezinden schreef ze het actieplan.

"Als ik om mij heen kijk zie ik vooral mannen van boven de 50. Ik vond dat ik daar wat mee moest." Volgens Vliegenthart wordt er bijvoorbeeld te weinig rekening gehouden met mensen met jonge kinderen. "We vergaderen elke woensdag. Toen ik begon aan de functie had ik twee jonge kinderen. Ik was er bijna niet aan begonnen omdat de woensdag heel onhandig is met kleine kinderen."

Andere keuzes

Ze hoopt vooral dat een toename van het aantal vrouwen tot andere politieke keuzes leidt. "Een jonge vrouw van 25 kijkt toch heel anders tegen de wereld aan dan een man van 50. Door op verschillende manieren naar onderwerpen te kijken, wordt je besluitvorming beter."

Bij het samenstellen van de kandidatenlijsten voor de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart lijken provinciebesturen van het CDA nog weinig werk te hebben gemaakt van de ambitie om meer vrouwen te werven.

Van de twaalf lijsttrekkers zijn er twee vrouw, en van alle kandidaten is 32 procent vrouw. Vier jaar geleden was dat 28 procent. In dit tempo duurt het tot 2035 voordat de ambitie van Vliegenthart werkelijkheid wordt.

Generatiewissel

De grote uitzondering is de afdeling in Zuid-Holland. Vier jaar geleden was driekwart van de CDA-kandidaten in de provincie man, bij de komende verkiezingen is de meerderheid vrouw. Waarom lukt het in Zuid-Holland wel, terwijl het bij het CDA in de rest van Nederland niet lukt?

Volgens voorzitter Relus Breeuwsma (36) van provinciale afdeling begon dat met een duidelijk ambitie. "Als bestuur hebben we een jaar geleden tegen elkaar gezegd: het is 2019. Het moet toch kunnen om de lijst op een evenredige manier samen te stellen?"

Het kostte het bestuur naar eigen zeggen veel tijd, maar het was niet ingewikkeld. "Je roept mensen op om zich kandidaat te stellen. En vervolgens vraag je mensen of ze zich willen kandideren. Als je ze persoonlijk benadert, dan ligt de drempel veel lager."

Dat het in het verleden niet lukte, komt volgens hem vooral doordat er op veel plekken bij het CDA een generatiewissel is geweest. "Steeds vaker komen dertigers en veertigers terecht op verantwoordelijke posities. En die kijken anders aan tegen hoe de partij moet omgaan met dit soort vraagstukken. Voor mijn generatie is het meer een automatisme. De helft van de bevolking is vrouw, daar heb je je gewoon rekenschap van te geven als je een lijst opstelt."

Leden diverser

Toch denkt hij niet dat de wil er niet is bij zijn collega's. Het is vooral een kwestie van tijd. "Wij zijn een vrijwilligersorganisatie. Alles wat je doet, gebeurt door vrijwilligers. Wij zijn als Zuid-Holland heel wat uren bezig geweest om op dit punt succes te boeken."

Volgens Daisy Vliegenthart is diversiteit op het gebied van mannen en vrouwen nog maar het begin. "We weten en beseffen terdege dat diversiteit binnen onze partij ook op andere vlakken aandacht vraagt. Wij hopen dat we met dit actieplan ook de weg kunnen effenen voor diversiteit op alle terreinen", staat in het stuk. Volgens Vliegenthart moet het CDA daarvoor vooral aan de basis veranderen. "Als de leden diverser worden, worden de gekozen politici dat uiteindelijk ook."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl