Thierry Brinkman scoorde tegen Spanje, maar miste ook een shoot-out

Hockeyers geven Pro League-zege op Spanje uit handen

De Nederlandse hockeyers hebben in de Pro League een nederlaag geleden. Oranje gaf in Valencia in de laatste zestien minuten een 3-0 voorsprong uit handen tegen Spanje en verloor na shoot-outs (1-3).

Spanje, dat thuis ook al na shoot-outs van wereldkampioen België gewonnen had, was lang kansloos, vooral omdat Oranje de Spaanse opbouw goed verstoorde.

Thierry Brinkman (rebound) en Mirco Pruyser (na een mooie combinatie met Jorrit Croon) waren trefzeker in het eerste kwart en Jelle Galema (tip-in) scoorde in het derde kwart. Door goals van Pau Quemada en Albert Beltran werd het weer spannend. In de laatste vier seconden mocht Spanje liefst drie keer aanleggen voor een strafcorner en uit de laatste maakte Marc Serrahima de 3-3.

Spanje extra punt

In de shoot-outs zette Croon de Nederlandse ploeg op voorsprong, maar daarna ging het mis bij Pruijser, Brinkman en Terrance Pieters. De laatste leek omver te worden gelopen door doelman Quico Cortes, maar de arbitrage gaf na het raadplegen van de videobeelden geen strafbal. Spanje krijgt door winst van de shoot-outs een extra punt.

Nederland had eerder in de Pro League met 4-3 gewonnen van Nieuw-Zeeland en met 5-5 gelijkgespeeld tegen Australië. In dat duel nam Oranje de shoot-outs wel beter dan de tegenstander.