NOS Nieuws

Vergroening in de uitvaartbranche: eerste elektrische crematieovens geleverd

Een jaar geleden werd het al aangekondigd, vandaag is het zover: de eerste elektrische crematieoven wordt geleverd. De primeur is voor het uitvaartcentrum van Dela in Geleen. Als de uitbouw van het crematorium klaar is, zou in mei of juni de eerste overledene elektrisch kunnen worden gecremeerd.

Uitvaartorganisatie Dela wil vanaf 2030 alle crematies klimaatneutraal uitvoeren. Dat kan dankzij groene stroom. Per uitvaart moet zo 60 kuub gas bespaard worden.

Dela is niet de enige uitvaartorganisatie die van de gasovens af wil. Het is een bredere trend in uitvaartland. De organisatie richtte al eerder met uitvaartcollega Yarden de stichting Duurzaam Afscheid op waarmee ze duurzamere vormen van begraven of cremeren stimuleren.

Internationale interesse

De elektrische crematieoven is gebouwd door DFW Europe, de enige Nederlandse fabrikant van crematieovens. Volgens hen is er veel interesse vanuit binnen- en buitenland voor hun elektrische ovens. "We hebben de eerste delegatie uit Seoul, Korea, al langs gehad", zegt directeur Jan Keeman trots. "Maar ook in de VS, Australië en Scandinavië bestaat veel interesse."

Keeman legt uit wat het verschil is tussen een 'normale' en een elektrische crematieoven:

'Er worden geen vlammen meer toegevoegd in een elektrische crematieoven'

Elektrisch cremeren is geen nieuwe techniek. Keeman: "In landen als Zwitserland en Oostenrijk gebeurt dit al tientallen jaren. Elektrisch cremeren was daar altijd het goedkoopst omdat ze elektriciteit konden opwekken met waterkracht in de bergen."

In Nederland werd er bij cremeren altijd gebruik gemaakt van gas of olie als brandstof aangezien dit het goedkoopst was. Nu er meer aandacht is voor duurzaamheid wordt ook hier nagedacht over de optie van elektrische crematie. Een crematie kost namelijk gemiddeld 60 kuub gas. Dat is ongeveer net zoveel gas als je gebruikt voor 140 keer douchen, berekende stichting Milieu Centraal.

Keeman: "We zijn nu zelfs bezig met een project in Ierland. Daar staat een crematorium met drie windmolens ernaast. Die windmolens zorgen voor de energie van de ovens, dat is toch prachtig?"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl