Gespreksruimte in het Centrum Seksueel Geweld in het UMC Utrecht
NOS Nieuws

Gratis zorg voor slachtoffers seksueel geweld

Slachtoffers van seksueel geweld hoeven niet meer hun eigen risico aan te spreken als ze medische kosten maken. Het kabinet wil met een proef van een jaar uitzoeken of dat de drempel verlaagt om hulp te zoeken.

Slachtoffers kunnen terecht bij een Centrum Seksueel Geweld. Die zijn meestal verbonden aan een afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Daar kan sporenonderzoek worden gedaan, maar ook onderzoek naar besmetting met geslachtsziektes. Ook bieden ze psychische hulp.

Het sporenonderzoek om de dader te pakken is gratis, maar andere medische kosten die gemaakt worden vallen wel onder het eigen risico in de zorgverzekering. Slachtoffers kunnen wel een tegemoetkoming aanvragen, of de kosten verhalen op de dader.

Geen gegevens

CDA, D66 en PvdA wilden van het kabinet weten of dat geen onnodige drempel opwerpt voor slachtoffers van seksueel geweld om hulp te zoeken. De ministers Bruins en Dekker antwoorden dat daarover geen gegevens bekend zijn. Toch willen ze de toegang tot de zorg voor deze kwetsbare groep verbeteren.

Daarom willen ze een tijdelijke voorziening in het leven roepen, waarbij slachtoffers die in de acute fase hulp zoeken bij een Centrum Seksueel Geweld een vergoeding krijgen van de gemaakte kosten in het eigen risico. De proef duurt een jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl