Ahoy droomt van vrouwentoernooi, maar het lijkt vrijwel onmogelijk
De toevoeging van een vrouwelijke variant van het ABN Amro-toernooi met Kiki Bertens als uithangbord. De beleidsbepalers in Ahoy dromen hardop, maar het is vrijwel een onmogelijke opdracht.
Bertens heeft als toptienspeelster enorm aan aanzien gewonnen in Nederland en daarbuiten. Daar zou het ABN Amro-toernooi dus nu van kunnen profiteren door middel een gecombineerd toernooi, zoals we dat ook kennen van het tennistoernooi in Rosmalen.
"Zeker nu we Bertens hebben", beaamt toernooidirecteur Richard Krajicek, die er wel direct aan toevoegt: "Maar het is kansloos in Rotterdam. Er zijn in deze periode twee grote toernooien in Doha en Dubai. Dus dat gaat hem niet worden."
Ook hoofdsponsor ABN Amro erkent dat Bertens momenteel zeer populair is. "Er is wel een bepaalde ambitie en een gevoel om hierop in te spelen", vindt Ernst Boekhorst, die hoofdverantwoordelijk is voor het merk, de sponsoring en de foundation van de bank.
"Door de betrokkenheid van Raemon Sluiter, die kind aan huis is in Ahoy, en de successen van Kiki, delen we dat positieve gevoel. Maar er speelt momenteel niets concreets", benadrukt Boekhorst.
Zakelijke kant
Ahoy-directeur Jolanda Jansen - de feitelijke eigenaar van het ABN Amro-toernooi - deelt de mening van Krajicek en Boekhorst, maar bekijkt ook de zakelijke kant.
"Een week lang toptennis met vrouwen erbij, met Kiki als onze nationale trots, dat zou fantastisch zijn. Maar dan wil ik ook een Simona Halep of Naomi Osaka zien spelen, want met alleen Bertens red je het niet om genoeg kaarten te verkopen en om genoeg sponsors te kunnen aantrekken", zegt Jansen.
Een ander belangrijk onderdeel om een vrouwentoernooi te kunnen organiseren is dat er een licentie moet worden overgekocht (of gehuurd) van een ander WTA-evenement. En daar zijn vele miljoenen euro's voor nodig.
"Dan heb je een sponsor nodig om de kosten af te dekken", aldus Jansen. "En bovendien is er nu, zover we weten, geen licentie beschikbaar voor een toernooi. Dus dat is de eerste vereiste om verder te kunnen kijken."
In 2004 onderzocht Kristie Boogert, in opdracht van het ABN Amro-toernooi, al eens de mogelijkheden om een vrouwentoernooi erbij te organiseren met toenmalig toptalent Michaëlla Krajicek in een voortrekkersrol. Maar toen bleek de voedingsbodem te broos.
Maximale capaciteit bereikt
En er moet nog een obstakel worden overwonnen. Volgens Jansen wordt nu de maximale capaciteit van Ahoy gebruikt, dus een toevoeging van een vrouwentoernooi zou ruimtegebrek betekenen.
"Je zou nog kunnen overwegen om bijvoorbeeld de trainingsbanen elders onder te brengen, maar dat willen we eigenlijk niet omdat we alles bij elkaar hebben. Dat is ook onze kracht."
Volgens NOS-commentator Marcella Mesker zou een Nederlandse lobby voor een licentie nog een opening kunnen forceren voor het ABN Amro-toernooi.
"Je zou dan iemand, een grote naam, moeten hebben die de WTA kan bewerken", aldus Mesker. "Micky Lawler-den Tuinder is president van de WTA en heeft Nederlandse roots. We hebben bovendien in Nederland genoeg vrouwen die hun steentje kunnen bijdragen."
'We hebben krachtige tennisvrouwen'
"We hebben Betty Stöve, je zou haar ambassadrice kunnen maken van een taskforce. Kristie Boogert zit in het ITF-jeugdbestuur, ik heb zelf vijftien jaar een challengertoernooi georganiseerd en ook in het WTA-bestuur gezeten. Je hebt Miriam Oremans en Manon Bollegraf. Dus we hebben krachtige tennisvrouwen."
"Het enige probleem is, een lobby duurt soms wel jaren. Terwijl dit het moment is om met Kiki toe te slaan. Over drie á vier jaar kan het net te laat zijn."