NOS Sport

Krajicek over afmeldingen: 'Ik vind het heel rot, maar het hoort erbij'

Krajicek over afmeldingen: 'Ik vind het heel rot, maar het hoort erbij'

Toptennissers die op het laatste moment afzeggen voor het ABN Amro-tennistoernooi. Het is een terugkerend fenomeen dat telkens weer voor hoofdbrekens zorgt bij toernooidirecteur Richard Krajicek. "Het is gewoon jammer. Maar blessures horen er nu eenmaal bij."

Bij de editie van dit jaar haakte zelfs een kwart van het deelnemersveld voortijdig af. Alexander Zverev, Marin Cilic, Kyle Edmund, Grigor Dimitrov, Roberto Bautista Agut, Richard Gasquet, Lucas Pouille en Nick Kyrgios lieten het vanwege blessures en de griep afweten.

"Het zijn er dit jaar iets meer dan we zouden willen", zegt Krajicek. "Vorig jaar hebben we ook best wat tegenslagen gehad, maar toen hadden we Roger Federer. Dus alles was prima. Nu valt het iets meer op. Maar we verliezen inderdaad de nummers 1 en 2 van de plaatsingslijst. Dat is gewoon balen."

'Heel rot'

Voor Krajicek is het balen, maar ook voor het publiek dat kaartjes voor Ahoy heeft gekocht vanwege het fraaie affiche. "Ik vind het heel rot", bekent de toernooibaas. "Maar ik weet niet of ik me verantwoordelijk voel, het is niet mijn fout."

"Er zijn een paar blessures en we zitten in februari, dan zijn er weleens jaargangen dat de griep heerst. En zeker ik, die zoveel blessures had in zijn carrière, kan me heel goed inleven dat je af en toe geblesseerd moet afhaken."

Kyrgios

Eén naam valt op tussen de afzeggers: Nick Kyrgios. De grillige Australiër meldde zich voor het derde jaar op rij af voor het toernooi in Rotterdam. De volgende keer zal hij dan ook niet meer prominent op het affiche staan, zegt Krajicek.

"Het is een jongen die vaak geblesseerd is, dat hoort helaas bij hem. We zullen hem zeker nog wel uitnodigen, maar we gaan niet meer actief in oktober zeggen: Nick Kyrgios komt. Je wil een belofte maken die je kan waarmaken. Als hij wil komen, graag. Maar de mensen zullen pas zes weken van tevoren bij de inschrijvingen zien dat hij ook meedoet."

Onder Nederlandse tennisfans heeft het toernooi in Rotterdam inmiddels een beetje de naam van het toernooi van de afmeldingen. Het toppunt was de editie van 2006. Federer zorgde voor de grootste teleurstelling, maar ook Rafael Nadal, Marat Safin, Sebastien Grosjean en de Nederlanders Sjeng Schalken, Martin Verkerk en Peter Wessels haakten af.

Tien jaar eerder was er heisa rond de afmelding van Pete Sampras, die voor een half miljoen dollar startgeld naar Rotterdam was gekomen maar halverwege de week opgaf toen hij zijn voet verstuikte. Om vervolgens een week later gewoon weer aan te treden in Indian Wells. En uit de jaren tachtig zijn er de voorbeelden van John McEnroe (een uur voor de loting in 1985) en Boris Becker (vier afzeggingen).

Volgens Krajicek klopt dat imago van zijn toernooi niet. "Alle toernooien hebben met afzeggingen te maken. Het gemiddelde is drie of vier afmeldingen. Wij zitten dit jaar op acht. Het valt op voor de Nederlandse fans, maar het gebeurt overal en is inherent aan de sport."

Krajicek noemt het ATP-toernooi van Parijs als voorbeeld. "Dat toernooi is begin november, maar zij willen graag naar februari verhuizen omdat ze soms zoveel afzeggingen hebben. Onze kalenderplek is op zich prima, dus verhuizen is voor ons ook niet de oplossing. Het gras is altijd groener aan de andere kant."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl