NOS Voetbal

Van der Gaag met NAC in zwaar weer: 'Het gaat om de toekomst van de club'

Van der Gaag maakt lange dagen in moeilijke periode met NAC

Nog veertien wedstrijden heeft NAC Breda om afstand te nemen van de laatste plaats in de eredivisie. Trainer Mitchell van der Gaag heeft nog geen slapeloze nachten, maar de ernst van de situatie is hem maar al te duidelijk.

Twintig wedstrijden gespeeld en slechts vier zeges: 22 goals gemaakt en twee keer zoveel geïncasseerd. Het zijn zorgelijke cijfers voor NAC, dat vrijdagavond de nummer vier van de ranglijst, AZ, ontvangt.

En dus maakt Van der Gaag overuren. "Als trainer ben je continu bezig met voetbal en je club. En op het moment dat het niet goed gaat nog meer dan normaal", aldus Van der Gaag.

"Het gaat om de toekomst, niet alleen die van mij of de spelers, maar met name die van de club. En daar moet alles voor wijken. Maar zolang ik iedere ochtend opsta, gaat alles goed met me."

Mitchell van der Gaag

Het contrast met vorig seizoen is groot voor Van der Gaag. Met Excelsior was hij al ver voor het einde van het seizoen veilig en bleef hij liefst tien punten boven nummer zestien Roda JC, dat samen met Sparta veroordeeld was tot het spelen van nacompetitie.

Het had er alle schijn van dat Van der Gaag, die in het verleden als trainer ook indruk maakte in Portugal en bij eerstedivisionist Eindhoven, een stap hogerop zou zetten en dat een club uit het linkerrijtje zijn nieuwe werkgever zou worden. Des te verrassender was het, dat hij al half mei zijn handtekening zette bij NAC, dat vorig seizoen als veertiende eindigde.

"Met deze overgang naar NAC heb ik de nieuwe uitdaging gevonden die ik zocht. De volle tribunes, de sfeer in het stadion, die echte betrokkenheid van mensen bij een club, dat vind je in Nederland niet zo snel", zei Van der Gaag destijds.

Mitchell te Vrede viert zijn 1-0 voor NAC tegen Vitesse

De tribunes zitten weliswaar nog altijd vol, maar het gemor is inmiddels ook duidelijk hoorbaar. Zo werd er afgelopen weekend, toen er met 3-0 werd verloren bij De Graafschap, al geroepen om Stijn Vreven, de vorige trainer in Breda.

Afgelopen zondag gaf Pierre van Hooijdonk in Studio Voetbal te kennen dat de positie van Van der Gaag niet ter discussie staat. "Binnen de club krijg ik altijd steun", aldus Van der Gaag.

"Zeker van de mensen met wie je werkt: je staf, Pierre van Hooijdonk, Tim Gillissen en veel mensen die daar nog omheen zitten. Je maakt lange dagen, omdat je allemaal één doel hebt. Het is zeker geen eenmanszaak. Soms lijkt dat zo omdat je het uithangbord bent."

Het motto voor de laatste wedstrijden? "Heel hard werken en vanuit daar komt het goede voetbal weer." Oftewel: vanavond zijn tijdens het Avondje NAC de punten belangrijker dan ooit tevoren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl