Ambtenaren doorgelicht: 'Het leek wel Flikken Maastricht'
"Het leek wel alsof ik in een kruising van Flikken Maastricht en House of Cards was beland", zegt gemeenteambtenaar John Ramaekers tegen Dagblad De Limburger. "Zoals de gemeente met de mensen van de vakbonden en de OR is omgegaan, is walgelijk."
Ramaekers is de hoofdrolspeler in wat plaatselijk een spionageschandaal wordt genoemd: op zoek naar een vermeend lek liet de gemeente Maastricht tientallen ambtenaren doorlichten. Hun mailboxen werden doorzocht en drie betrokkenen werden overvallen met ondervragingen.
De affaire draait om het nieuwe Shared Service Center Zuid-Limburg in Heerlen, waar ambtenaren van de gemeenten Maastricht, Heerlen en Sittard-Geleen samen ondergebracht moeten worden. Toen ambtenaren uit Maastricht daar kritisch over waren, vroeg wethouder Aarts tijdens een directievergadering of zij niet konden worden ontslagen.
Ik schrok me rot.
Ramaekers kreeg de vertrouwelijke conceptnotulen in handen van een collega die bij de vergadering was geweest. Als kaderlid van het CNV speelde Ramaekers de passage door naar de vakbond en de voorzitter van de ondernemingsraad (OR).
"Ik zit 32 jaar in de medezeggenschap en dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik schrok me rot", zegt hij tegen De Limburger. "Er stond een ontslagbedreiging in en ik denk: hier moet ik iets mee."
Te goeder trouw
Nadat Ramaekers de opmerkingen had rondgestuurd, begon de gemeente Maastricht een onderzoek naar wie er had gelekt uit de vergadering. Het was toen nog niet bekend dat de collega het te goeder trouw had doorgestuurd: nergens in de notulen stond dat het om een vertrouwelijk conceptverslag ging.
Voor het onderzoek nam een recherchebureau zonder aankondiging 41 e-mailboxen van ambtenaren door. Daaronder was ook het mailverkeer van drie kaderleden van de vakbond, die meer bescherming genieten. Ook werden drie personen ondervraagd door de bedrijfsdetectives, een overval in de ogen van de ambtenaren.
Vertrouwen opbouwen
De gemeente ging daarmee te ver, oordeelde een advocatenkantoor in een advies aan de gemeente. Het onderzoek was vooringenomen, er waren te veel mailboxen bekeken en bovendien had dat wettelijk gemeld moeten worden bij de betrokkenen.
Daarnaast had Ramaekers een goede reden om aan de bel te trekken. "Gezien de gespannen verhoudingen was het niet onbegrijpelijk dat zij meenden op deze signalen te moeten acteren", redeneerde het advocatenkantoor. "De OR heeft ook een taak bij het waarborgen van de veiligheid op de werkvloer."
Reactie gemeente Maastricht
Een woordvoerder zegt dat de gemeente Maastricht pas op de affaire wil reageren na de extra raadsvergadering die voor volgende week dinsdag is aangevraagd.
Wethouder Janssen, die de zaak afhandelt, schreef de raad eerder dat wat hem betreft er nu gewerkt wordt aan het herstel van wederzijds vertrouwen. "Daar richt ik mijn energie op en daarover kan ik u zeggen dat ik stappen zet."