Landgoed Zionsburg in 2014
NOS Nieuws

De Brand in het Landhuis: het mysterie van een succesvolle podcast

Een excentrieke landheer, een vernietigende brand en een enorme berg geruchten. De ingrediënten van De Brand in het Landhuis zijn spannend genoeg, maar dat de NTR-podcast zó populair zou worden, had maker Simon Heijmans niet verwacht. Zaterdag komt het laatste deel online, met de ontknoping van het verhaal.

De eerste vijf delen zijn in twee weken tijd meer dan 100.000 keer aangeklikt. Dat is heel veel voor een verhalende podcast in Nederland, zegt NPO Radio 1-coördinator Wim Eikelboom. "Voor een Nederlandse verhalende podcast is deze score nog niet eerder vertoond. Meestal hebben dit type podcasts een vrij lange aanloop voordat ze gaan vliegen."

Vijf maanden had Heijmans om onderzoek te doen naar een mysterie dat hem al jaren fascineert: het verhaal van Ewald Marggraff, een telg uit een oude juristenfamilie, miljonair en grootgrondbezitter in Vught. Marggraff woonde alleen met zijn hond op landgoed Zionsburg. Totdat er in de nacht van 6 op 7 december 2003 een brand uitbreekt. Marggraff wordt de volgende dag dood gevonden in de hal, vlakbij de voordeur.

Beluister hieronder de trailer van de podcast:

Na de brand komt de geruchtenstroom op gang: was het vuur aangestoken? Wat was er gebeurd met de immense kunstcollectie en het vermogen van 160 miljoen euro? Waren er ook andere verborgen schatten?

Dat alles werd gevoed door de zonderlinge levenswijze van Marggraff, die volgens verhalen die in Vught de ronde deden enorm gierig was geweest. Hij liet nauwelijks onderhoud plegen aan het vele vastgoed dat hij bezat en maakte, zo ging het gerucht, in de supermarkt deuken in blikjes in de hoop dat hij dan korting zou krijgen. Daarbij had hij ook contacten met diverse louche figuren, vertelt Heijmans in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

Mensen zeggen vooral: wat fijn dat we nu eindelijk eens echt komen te weten hoe het zit.

Podcastmaker Simon Heijmans

Als theatermaker is Heijmans bedreven in het vertellen van verhalen. Hij snapt wat de luisteraars aanspreekt: "Ik denk dat het een combinatie is van het verhaal, maar zeker ook dat de luisteraar wordt meegenomen in de zoektocht naar de waarheid. Je bent er als het ware zelf bij en maakt elke stap mee. Er is ook ruimte voor doodlopende weggetjes en mislukkingen. Ik vertel wat me overkomen is tijdens de research, en dat maakt een enorm populaire podcast."

Heijmans komt zelf uit de buurt van Vught. "Het is een verhaal uit mijn jeugd al. Zolang als ik me kan herinneren ken ik de naam Marggraff, en weet ik dat je dat schrijft met twee g's en twee f'en. En dat daar altijd mysterie omheen hing. Net als om het landhuis dat daar stond. Meneer Marggraff zou met een geweer achter je aan komen als je op het landgoed kwam. Dus dat was altijd al een spannend verhaal."

Gouden muntenschat

Na de brand hoorde hij nog meer wilde verhalen. "Toen hoorde ik in 2018 ook nog iets over een gouden muntenschat die zou zijn verdwenen na de brand. Toen dacht ik, ja hallo, hoe kan dat nou dat er steeds nieuwe uitlopers aan dat verhaal komen? Waarom blijft dat maar groeien? Dat heb ik uitgezocht en nu ben ik, vijf maanden verder, heel wat wijzer."

Ook in Vught zijn ze daar verheugd over. "Ik krijg heel veel reacties. Mensen zijn blij dat er eindelijk eens met zoveel tijd en aandacht ingedoken is. Mensen zeggen vooral: wat fijn dat we nu eindelijk eens echt te weten komen hoe het zit."

Heijmans is nog bezig met de montage van het laatste deel. "Het is nog niet af, omdat er echt deze week nog dingen gebeuren die in de aflevering moesten. We hebben bewust gekozen te wachten met het maken van het laatste deel, en dat blijkt terecht te zijn."

Maar Heijmans geeft nog niets prijs over het uiteindelijke resultaat van zijn zoektocht. "Dan moet je zaterdag luisteren. We zijn in ieder geval verder gekomen dan ooit. Ik weet nu een heel eind hoe het zit."

De Brand in het Landhuis is te onder meer beluisteren via de site van NPO Radio 1.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl