Slapen in een boerderij: ijshockeysters met minimale middelen op weg naar WK
"Dit is mijn suite", zegt aanvoerder Savine Wielenga als ze een rondleiding geeft in de verbouwde boerderij waar de Nederlandse ijshockeysters verblijven tijdens hun trainingskamp en aankomt in haar slaapkamer. "Is toch perfect?"
We zien twee bedden naast elkaar en in andere kamers ook stapelbedden. Sfeervol en gezellig zeker, maar het geeft ook aan onder welke omstandigheden de Nederlandse ijshockeyvrouwen zich moeten voorbereiden op hun WK in China (6-12 april).
'Kleine bonden betalen hoge prijs'
Veel geld heeft de Nederlandse ijshockeybond NIJB niet te besteden en dus is het behelpen. En dan wordt het WK in divisie 1B ook nog eens aan de andere kant van de wereld gespeeld.
"Dat is voor ons best bijten", zegt Theo van Gerwen, technisch directeur van de ijshockeybond. "Het betekent aan reis- en verblijfkosten een trip van tussen de 20 en 30 duizend euro. Dat hakt er voor een bond als de ijshockeybond echt in."
Vanwege matige prestaties krijgt de Nederlandse ijshockeybond geen geld meer van sportkoepel NOC*NSF bij de verdeling van de topsportgelden. Dat geld gaat naar sporten met grotere kansen op medailles.
"Mooi om te zien dat Ireen Wüst een gouden medaille haalt en ook mooi als de Nederlandse hockeyvrouwen goud pakken", zegt Van Gerwen. "Fantastisch. Maar de prijs die de kleinere bonden moeten betalen is heel hoog."
Titel met jonge ploeg
De ijshockeybond krijgt pas weer geld als de nationale teams gaan presteren en wat dat betreft gaven de ijshockeyvrouwen vorig jaar in Maribor een goed signaal af. Oranje veroverde de wereldtitel in divisie 2A en keerde zo na twee jaar terug in divisie 1B.
Er zit toekomst in het huidige Oranje, de huidige nummer 21 van de wereld, vindt aanvoerder Wielenga. "We hebben een jonge groep en er is ook veel aanwas met Oranje onder 18. Dat was vroeger wel anders. Er komt jeugd aan en daar kunnen we wat mee."
Op het WK in China treft Nederland naast het gastland ook Zuid-Korea, Letland, Kazachstan en Polen. Allemaal landen die vorig jaar ook al meededen aan het WK in divisie 1B. Slechts de winnaar van de titelstrijd in China promoveert naar het WK in divisie 1A, met de nummers 11 tot en met 16 van de wereld. Daarboven zit nog een topdivisie.
"We moeten gewoon alle wedstrijden winnen", zegt Wielenga over het aanstaande WK. "Niet meteen realistisch, maar zeker niet onmogelijk."