Ambulancepersoneel bij de presentatie van de kleding in september.
NOS Nieuws

Test nieuw uniform ambulancepersoneel: 'Die knalgele jas was intimiderend'

  • Roel Pauw

    Verslaggever

  • Roel Pauw

    Verslaggever

Ambulancepersoneel test vanaf vandaag drie weken lang nieuwe kleding. Per regio zijn er twee medewerkers die het nieuwe uniform op de proef stellen en kijken naar de functionaliteit en het draagcomfort.

De nieuwe outfit is een mooie verbetering, vinden Kitty en Henk van Ambulance Oost in Hengelo, al is de kleding nog niet perfect. "Ik vind de pijpen een beetje te smal aan de onderkant", zegt Kitty. "Maar het is wel fijn dat de broek aan de achterkant wat hoger is dan aan de voorkant", vult Henk aan. "Als je dan voorover gebogen bij een patiënt zit, dan heb je niet meteen zo'n bouwvakkersdecolleté. Daar is echt goed over nagedacht."

Ambulancebroeder Henk testte het nieuwe uniform voor de camera:

'Dit uniform zit als een skipak en kleedt beter af'

Uit een grote kartonnen doos komt een complete garderobe tevoorschijn: shirt, fleecetrui, polo, een jas en nog wat kledingstukken. Alles met een soort turquoise als hoofdkleur. "Deze nieuwe kleur straalt rust uit", vindt Henk.

Beter herkenbaar

De huidige ambulancekleding is 15 jaar oud, en heeft volgens Ambulancezorg Nederland de afgelopen jaren ingeboet aan herkenbaarheid. In andere sectoren wordt nu ook geel gedragen. Kijk naar verkeersregelaars, de vuilophaaldienst, mensen met pech langs de snelweg en tegenwoordig ook de protestbeweging gele hesjes.

Met de nieuwe kleur is ambulancepersoneel beter te onderscheiden. "Negentig procent van ons werk speelt zich af achter de voordeur. Dus dan is het helemaal niet nodig om met zo'n knalgele jas binnen te komen lopen. Dat is best ook intimiderend", zegt Henk. "Als iedereen over een poosje gewend is aan deze outfit, dan worden we veel makkelijker herkend."

  • Roel Pauw
  • Roel Pauw

Sinds de invoering van de vorige kleding is er ook bij het ambulancepersoneel het een en ander veranderd. Er zitten bijvoorbeeld veel meer vrouwen op de ambulance. "Toen ik hier 12, 13 jaar geleden bij Oost begon waren het er misschien twee, nu zijn 40 van de 190 medewerkers vrouw", vertelt Henk. Kitty is blij dat daar in het nieuwe design ook rekening mee is gehouden: "De nieuwe jassen zijn wat meer getailleerd en de broeken ook wat vrouwelijker gesneden."

Verder draait het natuurlijk om gebruiksgemak. "De stof is lekker soepel", zegt Kitty. "Dit zakje had ik niet in mijn vorige jas. Daar kan mijn telefoon goed in", zegt Henk. Maar de zak waar Henk zijn protocollenboekje in wil bewaren, blijkt te klein. "Daar kan misschien nog even naar gekeken worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl