Luuk de Jong heeft al 99 goals gemaakt voor PSV
NOS Voetbal

De Jong heeft bijna zijn 100ste PSV-goal: analyse van de voorgaande 99

"Luuk de Jong is hartstikke belangrijk voor ons." Met die woorden pareerde PSV-trainer Mark van Bommel aan het begin van het seizoen de kritiek op zijn spits. De Jong had het vizier destijds niet altijd op scherp staan, maar betaalde het vertrouwen van zijn coach uiteindelijk gewoon uit.

Negentien treffers maakte De Jong dit seizoen al voor de Eindhovenaren. Vijftien in de eredivisie, waarmee hij zich topscorer mag noemen en vier in Champions League-verband. Maar de spits zal zondagmiddag (14.30 uur) tegen Fortuna Sittard jagen op zijn twintigste van het seizoen.

Niet in de laatste plaats, omdat het zijn honderdste goal voor PSV zal betekenen. Met hulp van Opta Sports een analyse van zijn voorgaande 99 doelpunten.

Kopsterk

Het is geen geheim dat De Jong gevaarlijk is in de lucht. Menig verdediger moest bij luchtduels zijn meerdere erkennen in de spits en ook uit de cijfers blijkt hoe kopsterk hij is.

Luuk de Jong scoorde voor PSV 43 keer met zijn hoofd, 37 keer met rechts en 19 keer met links

Van de 99 goals maakte De Jong er maar liefst 43 met zijn hoofd. Vier daarvan waren op voor PSV memorabele momenten: in de kampioenswedstrijden van de afgelopen jaren.

Hij kopte twee keer raak toen de Eindhovenaren de landstitel veroverden tegen sc Heerenveen in 2015, één keer tijdens de krankzinnige ontknoping om het kampioenschap tegen PEC Zwolle in 2016 en eenmaal vorig jaar in de oorwassing (3-0) tegen Ajax.

De andere 56 goals voor PSV maakte De Jong met de voet: 37 met zijn rechter, 19 met zijn linker.

Scoren als het koud is

De 'R' zit in de maand en dat betekent scoren voor De Jong. De 17-voudig international van Oranje blijkt het best op dreef wanneer het koud is.

Luuk de Jong scoort het meest voor PSV in de maand november

Hij maakte de meeste doelpunten in november, waarin hij voor PSV zestien goals op zijn naam schreef. Ook in september (15), december (13) en februari (13) was De Jong trefzeker. Dat belooft wat voor deze maand.

97 goals in de zestien

Verder geven de cijfers weer hoe dodelijk hij is in het zestienmetergebied. Maar liefst 97 van de 99 goals schoot of kopte De Jong raak binnen de lijnen van het strafschopgebied. Slechts twee keer (in april 2015 tegen PEC en februari 2018 tegen Heerenveen) stond hij daar (net) buiten.

Verder is De Jong qua doelpunten de meest waardevolle speler voor een ploeg in de eredivisie. Sinds zijn debuut op 31 juli 2014 scoorde niemand zo vaak als de spits. Achter De Jong staan Sébastien Haller (FC Utrecht, 51 goals), Fran Sol (Willem II, 47) en Arek Milik (Ajax, 47).

Twee weergaloze omhalen van Luuk de Jong

Zijn favoriete tegenstander? PEC Zwolle, waartegen hij elf keer scoorde. Zijn meest geliefde aangever? Voormalig ploeggenoot Jetro Willems, die hem elf keer met succes in stelling bracht.

De prijs voor meeste eredivisiegoals voor PSV zal De Jong echter nooit gaan halen. Willy van der Kuijlen staat een straatlengte voor: de PSV-legende trof maar liefst 308 keer doel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl