Kritiek op westerse luchtaanvallen
De Arabische Liga en Rusland hebben kritiek op de westerse luchtaanvallen op Libië, waarbij volgens de Libische autoriteiten burgerslachtoffers zijn gevallen. Amerika ontkent dat.
De Amerikanen en Britten vuurden gisteren ruim honderd kruisraketten op Libië af. Vannacht voerden Britse gevechtsvliegtuigen bombardementen uit.
Libië noemde vandaag een dodental van 64, maar de Amerikaanse stafchef Michael Mullen verklaarde dat hij geen aanwijzingen heeft dat er burgers zijn gedood.
'Lukraak'
De Arabische Liga stelt dat de luchtaanvallen veel verder gaan dan was afgesproken. Secretaris-generaal Amr Moussa zegt dat het "de bedoeling was een vliegverbod af te dwingen om burgers te beschermen en niet om andere burgers te doden". Hij wil dat de Liga in spoedzitting bijeenkomt om de situatie te bespreken.
De VN-Veiligheidsraad keurde deze week het vliegverbod boven Libië goed en gaf toestemming voor alle noodzakelijke maatregelen om de burgers te beschermen. Ook de Arabische Liga stemde in met het vliegverbod.
Rusland heeft de Amerikanen, Britten en Fransen opgeroepen om te stoppen met de aanvallen op niet-militaire doelen. Moskou spreekt van het "lukraak gebruik van geweld".
'Beperkt doel'
Volgens Mullen is het Libische luchtafweergeschut zo goed als uitgeschakeld. 20 van de 22 doelen zijn bij de aanvallen geraakt. Daardoor kunnen vliegtuigen ongehinderd boven Libië vliegen om de burgerbevolking te beschermen tegen het leger van kolonel Kadhafi.
Mullen zei verder dat de militaire actie tegen Libië een beperkt doel heeft. "We zijn niet op de val van Kadhafi uit."
Voor de Libische tv heeft Kadhafi een langdurige oorlog tegen het westen aangekondigd. "Alle Libiërs zijn bewapend en klaar om aan de strijd deel te nemen." Hij noemde de aanval van de coalitie een daad van terrorisme.
Italianen opgepakt
In de Libische hoofdstad Tripoli hebben gewapende mannen de bemanning van een Italiaanse sleepboot gevangen genomen. Op de boot zaten acht Italianen, twee Indiërs en een Oekraïener. Ze waren aan het werk in Libië in opdracht van een Libische oliemaatschappij.
Italië is een van de landen die meewerken aan de militaire acties tegen Kadhafi en zijn regime.