In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

OM eist celstraf tegen boer met drugslab in schuur

Een kalverboer uit Baarle-Nassau heeft een celstraf tegen zich horen eisen omdat er een drugslab in zijn schuur werd ontdekt. Volgens het Openbaar Ministerie is de boer medeplichtig aan de productie van drugs, ook al zegt hij dat er niets van afwist.

Het drugslab werd in 2017 opgerold. Volgens experts werden er toen al twee jaar drugs gemaakt. In die tijd zouden er duizenden kilo's amfetamine geproduceerd zijn, goed voor 400 miljoen lijntjes speed.

Meubelmaker

Omroep Brabant beschrijft hoe het voor de boer begon in het ziekenhuis in Breda. Daar ontmoette hij een meubelmaker die vertelde dat hij longkanker had. Er was hem nog twee maanden gegeven en hij wilde die tijd graag gebruiken voor het opknappen van meubels.

De boer bood hem zijn leegstaande schuur aan. "Ik kreeg een keer 200 euro cash. Maar niks op papier en geen telefoonnummer", vertelde hij daarover.

Hij zei: je hebt vrouw en kinderen en daar kan elke dag wat mee gebeuren.

De verdachte

Argwaan kreeg hij pas na ruim anderhalf jaar, in de zomer van 2016, toen hij 's nachts een verdacht geluid hoorde en bij de schuur ging kijken. Een voor hem onbekende man zette een pistool tegen zijn hoofd. "Hij vroeg me naar binnen te gaan en zei: want je hebt vrouw en kinderen en daar kan elke dag wat mee gebeuren."

De boer was in tranen toen hij in de rechtbank zijn verhaal deed. Hij zei dat hij twee keer voor het politiebureau heeft gestaan om een melding te doen. "Maar ik durfde niet."

Zoutzuur en zwavelzuur

Na een anonieme tip werd het drugslab in januari 2017 ontdekt. Een specialist van de politie legde in de rechtszaal uit dat aan de roest op bijvoorbeeld de deurklink te zien was dat er al langere tijd drugs gemaakt werden. Het zoutzuur en zwavelzuur dat gebruikt wordt voor speed, tast namelijk langzaam alles aan wat in de ruimte staat.

Ook stonden er nog vele tientallen vaten met in totaal 10.000 liter aan afvalstoffen. Dat wijst er volgens de deskundige op dat er voor zeker drie miljoen euro aan speed gemaakt is. Een deel van de afvalstoffen is daarnaast mogelijk geloosd in het riool. Tot twee keer toe waren er verdachte chemische lozingen waarbij alles wees naar het adres van de boer.

Hij was niet tot in detail op de hoogte of het meesterbrein, maar heeft het wel toegelaten.

De officier van justitie

Volgens de specialist vallen drugslabs op omdat de productie van amfetamine stinkt. "Daarom zijn ze vaak in het buitengebied gevestigd." Maar de verdachte stelt dat hij nooit wat heeft geroken of gemerkt. Ook zijn klanten zouden niets gemerkt hebben.

Op de vraag van de rechtbank of de boer achteraf gezien niet wat nieuwsgieriger had moeten zijn, zei hij: "Ik ben gewoon te druk." Inmiddels laat hij geen enkele vreemde meer op zijn erf, zei de man.

Het Openbaar Ministerie gelooft niet dat de kalverhouder niets wist van het drugslab en eist een jaar celstraf, waarvan de helft voorwaardelijk. "Hij was niet tot in detail op de hoogte of het meesterbrein, maar heeft het wel toegelaten."

Psychische overmacht

Zijn advocaat spreekt dat tegen. Hij betoogde dat de boer geen straf moet krijgen. "Het verhaal over zijn angst is niet verzonnen. Zijn emotie is oprecht." Het gaat daarnaast slecht met de man. Hij heeft gezondheidsproblemen en hij is door de kwestie al zijn klanten kwijt.

De rechtbank bepaalt over twee weken of de boer gestraft wordt voor het drugslab op zijn erf.

Advertentie via Ster.nl