'Apothekers verkopen ondanks tekorten geneesmiddelen aan buitenland'
Apothekers in Nederland verkopen medicijnen bestemd voor Nederlandse patiënten aan het buitenland. Dat kan bijdragen aan het al jaren groeiende medicijntekort in Nederland. Verzekeraar VGZ wil een onafhankelijk onderzoek naar deze verborgen handel, meldt Trouw.
Twee weken geleden meldde apothekersorganisatie KNMP dat er in 2018 bijna 800 geneesmiddelen niet leverbaar waren. In 2010 waren dat er nog ruim 170.
Het tekort dat is ontstaan zou door de lage prijzen voor medicijnen in Nederland komen. Internationale fabrikanten verkopen de medicijnen daarom liever in het buitenland voor een hoger bedrag. Dat groothandelaren zo exporteren was bekend. Maar dat apothekers dat ook zelf doen was nog niet duidelijk, schrijft Trouw.
Moreel verwerpelijk
Jan Broeren van de brancheorganisatie voor kleinere geneesmiddelenproducenten GLN schat dat zo'n 40 tot 100 apothekers met een groothandelsvergunning medicijnen doorverkopen. "Ik denk dat een apotheker daar tienduizenden euro's mee kan verdienen, misschien wel een ton", zegt hij. "Het is niet illegaal, maar wel moreel verwerpelijk, omdat ze het ook doen met medicijnen waaraan hier een tekort is."
Ook apotheker Paul Lebbink benadrukt dat de verkoop niet illegaal is. "Maar ik zou dat zelf nooit doen, want mijn patiënten komen eerst. Voor een handelaar is het een logische consequentie van de marktwerking, maar apothekers zijn op de eerste plaats zorgverleners met een verantwoordelijkheid naar hun patiënten."
Lebbink vermoedt dat het verhaal een lobby is van de medicijnproducenten. "Omdat het voor hen heel vervelend is als andere partijen een graantje meepikken."
Ook Sonja Keizers van de Nederlandse Vereniging van Vrouwelijke Apothekers denkt dat er meer aan de hand is. "Het zou kunnen dat de zorgverzekeraars dit verhaal de wereld in brengen om de aandacht af te leiden van de discussie over het preferentiebeleid."
Volgens dat beleid mogen zorgverzekeraars alleen de goedkoopste variant van geneesmiddelen vergoeden, waardoor de huisarts die moet voorschrijven. "Volgens de zorgverzekeraars is het preferentiebeleid absoluut niet de oorzaak van het medicijntekort", zegt Keizers. "Er mag zelfs niet meer over worden gesproken."
Beter beeld
Verzekeraar VGZ vindt het tijd voor een onderzoek, om een beter beeld te krijgen. "We willen weten wat de voorraadpositie in Nederland is," zei een woordvoerder van VGZ in het NOS Radio 1 Journaal. "We moeten weten welke invloed de verkopen aan het buitenland hebben op de tekorten in Nederland." Nu zijn het volgens hem vooral geruchten en schattingen, precieze cijfers zijn niet bekend.
Volgens Trouw praten de apothekers liever niet over het onderwerp. Eén spreekt zelfs van een omerta, de maffiose zwijgplicht. Apothekers die zeggen de geluiden over handelende collega's te herkennen, willen niet met hun naam in de krant.