Vooral seksuele intimidatie in sociaal werk en zorg
Een op de vijf werknemers krijgt te maken met intimidatie op het werk, blijkt uit recent onderzoek door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een op de vijftig werknemers ervaart ongewenste seksuele aandacht, gewelddadigheden of pesterijen.
In het maatschappelijk werk en de zorg staan de zaken er het slechtst voor. Meer dan de helft van de maatschappelijk werkers (54%) en verpleegkundigen (51%) wordt geïntimideerd door klanten of patiënten. Ook de helft van de artsen krijgt hiermee te maken.
Gewelddadigheden
Van de ondervraagde politieagenten en brandweerlieden is bijna de helft wel eens geconfronteerd met geweld tijdens het werk. In iets mindere mate komt dat ook voor bij verpleegkundigen en sociaal werkers.
Ruim een op de drie verpleegkundigen is wel eens slachtoffer van ongewenste seksueel aandacht. Bij geen andere beroepsgroep komt dat zo vaak voor.
Pesten
Pesten komt het meest voor bij politie en brandweer, beveiligingspersoneel en docenten in het middelbaar onderwijs.
Vicevoorzitter Kitty Jong van de vakbond FNV zegt in een reactie dat intimidatie een bekend fenomeen is, maar dat ze toch telkens schrikt van dergelijke cijfers. Ze vraagt werkgevers om een extra inspanning om de veiligheid van werknemers te garanderen.
In dit verband pleit de FNV voor een onafhankelijke vertrouwenspersoon voor iedereen op het werk. Zeker vrouwen moeten hun verhaal kwijt kunnen, zegt Jong.