Spermabank moet populaire pinguïns in Afrika redden

Een nieuwe spermabank in Zuid-Afrika moet Afrikaanse pinguïns redden van uitsterven. De Afrikaanse pinguïn is de enige pinguïnsoort die met uitsterven wordt bedreigd. Twintig jaar geleden waren er nog zo'n 5 miljoen, nu wordt het aantal broedparen geschat op 50.000.

"Mensen komen speciaal hiernaartoe om de pinguïns te zien", zegt Shanet Rutgers. Ze is pinguïnmanager bij het Two Oceans Aquarium, een zeeaquarium in de Zuid-Afrikaanse stad Kaapstad. "Als de dieren hier over tien jaar niet meer te zien zijn, blijft er weinig reden over voor toeristen om naar Zuid-Afrika te komen."

De inzet van de spermabank moet voorkomen dat de pinguïns niet meer te bezoeken zijn voor toeristen:

'Hopelijk komt het nooit zover'

Pinguïns Agape en Ayoba gaan een grote rol spelen in het hele gebeuren: zij zijn de twee eerste spermadonoren van de bank. Ze leven al het langst in het aquarium en worden de komende tijd nauwlettend in de gaten gehouden, om hun voortplantingsritme en paargedrag in kaart te brengen.

De spermabank is niet het enige dat bedacht is om de dierenpopulatie te redden. Ook worden zieke en gewonde pinguïns opgevangen en beter gemaakt. "We hebben zo'n laag niveau bereikt dat het belangrijk is om te beginnen met het bedenken van deze rampenplannen", zegt Katta Ludynia die onderzoek doet naar de pinguïnpopulatie. "Natuurlijk hopen we niet dat het zo ver moet komen dat we uiteindelijk volledig afhankelijk zijn van de spermabank en we alleen nog maar kunstmatig-geproduceerde pinguïns hebben."

Op sociale media zijn de pinguïns veelvuldig te vinden: veel toeristen maken een vakantiekiekje met de dieren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl