NOS Sport

Dubbel Nederlands hockeysucces in nieuwe Pro League

Hockeymannen verslaan Nieuw-Zeeland in Pro League

De Nederlandse hockeyploegen hebben hun eerste duel in de nieuwe Pro League gewonnen. In Auckland waren de mannen met 4-3 te sterk voor Nieuw-Zeeland, de vrouwen versloegen de Nieuw-Zeelandse hockeysters met 1-0.

De Pro League is de opvolger van de Champions Trophy en de World Hockey League en is een competitie tussen negen van de sterkste hockeynaties ter wereld bij de mannen en de vrouwen. De top-4 speelt eind juni een finaletoernooi in het Wagenerstadion in Amstelveen.

Kort voor de start werd duidelijk dat Pakistan niet mee zou doen wegens "niet te vermijden omstandigheden". Daarop besloot de FIH, de internationale hockeybond, Pakistan uit de competitie te halen om competitievervalsing te voorkomen. Bij de mannen doen daarom maar acht landen mee.

Onervaren

Oranje trad tegen Nieuw-Zeeland aan met een onervaren team. Onder anderen Seve van Ass, Thijs van Dam, Valentin Verga en Robbert Kemperman ontbraken in de selectie van coach Max Caldas. Oranje kende desondanks een vliegende start in Auckland; na een kwartier stond het 3-0.

Treffers van Thierry Brinkman, Jonas de Geus en Jip Janssen (strafcorner) zorgden ervoor dat Oranje na het eerste kwart op rozen zat. De Nieuw-Zeelandse ploeg richtte zich echter op en een kwart later stond het al 3-3. Brinkman toonde daarna zijn klasse en sloeg de vice-wereldkampioen met een fraaie backhand naar de zege.

Eveneens succes voor hockeysters

Ook de hockeyvrouwen namen de volle buit mee uit Nieuw-Zeeland. Oranje won met 1-0 dankzij een treffer van Maartje Krekelaar. De speelster van Den Bosch tikte binnen uit een voorzet van Xan de Waard.

Nederlandse hockeysters openen Pro League met 1-0 zege op Nieuw-Zeeland

De Kiwi's waren daarna dicht bij de 1-1, maar Oranje bleef overeind.

Volgend weekend nemen zowel de mannen als de vrouwen het op tegen Australië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl