Het militaire kamp Walaardt Sacré in Huis ter Heide
NOS NieuwsAangepast

25 miljoen euro extra voor achterstallig onderhoud kazernes

Defensie steekt 25 miljoen euro extra in de aanpak van achterstallig onderhoud bij kazernes. Het ministerie bevestigt een bericht van het AD dat inspecteurs langs alle 330 kazernes en andere slaapvertrekken trekken om te inventariseren waar de problemen het grootst zijn.

Directe aanleiding is de situatie op het militaire kamp Walaardt Sacré in Huis ter Heide. In oktober werd bekend dat honderden militairen in hotels moesten slapen vanwege de slechte hygiëne en brandveiligheid in de barakken van het kamp.

Eind februari sturen de inspecteurs een plan van aanpak aan staatssecretaris Visser van Defensie en begin maart moeten de werkzaamheden beginnen. De 25 miljoen euro is bedoeld om de urgentste problemen aan te pakken. Defensie erkent dat door de bezuinigingen van de afgelopen tijd weinig aandacht is besteed aan onderhoud.

Sanitair en wifi

Volgens Ruud Boeije, vastgoedspecialist bij Defensie, zijn de meeste kazernes er beter aan toe dan het kamp in Huis ter Heide. "Zo bar als Walaardt Sacré heb ik het niet meegemaakt." De controles hebben nog niet geleid tot sluiting of andere noodmaatregelen.

Boeije zegt tegen het AD dat in veel gebouwen het sanitair gedateerd is, de verlichting somber. "En als tapijt er twintig of dertig jaar ligt en intensief wordt gebruikt, is het ook niet zo mooi meer."

Bij de controles wordt gekeken naar brandveiligheid, luchtkwaliteit, hygiëne en de kwaliteit van het wifi-signaal. Vooral jonge militairen zouden zich al jaren storen aan het trage internet in kazernes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl