Mohamed Salah na een van zijn treffers voor Liverpool

Liverpool komt met schrik vrij, Arsenal klopt stadgenoot Chelsea

Liverpool heeft een angstige middag beleefd tegen Crystal Palace, de angstgegner die van de vier vorige ontmoetingen er drie had gewonnen en in april 2017 ook de laatste bezoekende club was die op Anfield een competitiewedstrijd had weten te winnen. De koploper in de Premier League kwam echter met de schrik vrij: 4-3.

Crystal Palace, met Patrick van Aanholt, was al een paar keer aan een tegentreffer ontsnapt - zo moest doelman Julian Speroni, die voor het eerst sinds december 2017 weer tussen de palen stond, redding brengen bij een kans voor Joel Matip - toen het na een dik halfuur voor het eerst het doel van Liverpool onder vuur nam. Het was meteen een voltreffer.

Kort nadat hij in zijn eigen strafschopgebied hands leek te hebben gemaakt, was Andros Townsend er als de kippen bij om een fraaie actie van Wilfried Zaha, die James Milner op snelheid was gepasseerd, af te ronden.

Gas

Meteen na de pauze gaf Liverpool gas en binnen acht minuten was de schade gerepareerd, al zat het bij de doelpunten bepaald niet tegen. Na slecht uitverdedigen door Van Aanholt haalde Virgil van Dijk van grote afstand uit. Zijn schot werd geblokt, maar kwam met een grote boog terecht bij Mohamed Salah, die met een behendige voetbeweging Speroni passeerde.

Roberto Firmino schiet Liverpool naar 2-1

In de 53ste minuut had Roberto Firmino het geluk dat zijn schot door de benen van Cheikhou Kouyaté licht getoucheerd werd door de middenvelder, waardoor de bal in de verre hoek in het doel verdween: 2-1.

Het tij leek gekeerd, maar Crystal Palace bleef van zich afbijten en had halverwege de tweede helft aan een tweede kans in de wedstrijd genoeg om opnieuw te scoren. De over het hoofd geziene James Tomkins kopte raak uit een hoekschop.

Vrouwe Fortuna

Maar opnieuw lachte Vrouwe Fortuna Liverpool toe, toen een kwartier voor tijd Speroni zich op een stuiterende voorzet van Milner verkeek. Nog voor de bal via de hand van de 39-jarige Argentijn in het Crystal-doel belandde, zette Salah zijn schoen ertegenaan.

Mohamed Salah geeft het laatste tikje bij de 3-2

De laatste paar minuten van het duel moest Liverpool, gestart zonder de geblesseerde Georginio Wijnaldum, het doen zonder Milner, die aanvallend indruk maakte maar verdedigend zijn handen meer dan vol had aan Zaha. De rechtsback kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding op de Ivoriaan.

Crystal Palace, eerder dit seizoen winnend bij Manchester City en een punt pakkend tegen Manchester United en Arsenal, rook bloed, maar Sadio Mané schoot in blessuretijd de 4-2 binnen, waardoor het derde Crystal-doelpunt, van invaller Max Meyer, van geen waarde meer was.

United blijft winnen onder Solskjaer

Manchester United blijft het goed doen onder Ole Gunnar Solskjaer, die eind vorig jaar het roer overnam van de weggestuurde manager José Mourinho. Ook de zevende wedstrijd met de Noor als eindverantwoordelijke op de bank leverde een zege op. Dit keer moest Brighton & Hove Albion eraan geloven: 2-1.

Hoewel Brighton, met zowel Jurgen Locadia als Davy Pröpper in de basis, zich niet verschool, was Manchester United de dominerende partij. De met veel zelfvertrouwen en zichtbaar plezier spelende Paul Pogba was bij de thuisploeg de stuwende kracht.

Paul Pogba, de stuwende kracht bij Manchester United

Hij was het ook die na een klein halfuur de openingstreffer voor zijn rekening nam. Na een duwtje van Gaetan Bong mocht de Fransman vanaf elf meter aanleggen.

Nog voor de pauze zorgde Marcus Rashford, nog zo'n United-speler die is opgeleefd na het ontslag van Mourinho, voor de 2-0. De aanvaller, begonnen aan zijn 150ste wedstrijd voor de Mancunians, kapte handig Pascal Gross uit en vond vervolgens met rechts vanuit een moeilijke positie de verre bovenhoek.

De succesvolle United- manager Ole Gunnar Solskjaer

In de 72ste minuut kwamen de gasten vanuit het niets op 2-1 dankzij Gross, die op aangeven van Pröpper scoorde. Maar Brighton kon niet meer voorkomen dat Solskjaer de eerste United-manager werd die zijn eerste zes competitiewedstrijden in winst wist om te zetten. Tussendoor was er ook succes in de FA Cup.

Arsenal verkleint achterstand op Chelsea

Met de zege was het goede nieuws nog niet op voor Manchester United deze zaterdag. Want later op de dag won Arsenal in eigen huis de topper tegen Chelsea met 2-0, waardoor het gat van United met plaats vier - aan het eind van de rit goed voor Champions League-voetbal - is geslonken tot drie punten.

Dat geldt overigens ook voor Arsenal, dat in de eerste helft minder balbezit had dan de Londense stadgenoot maar wel tot de beste kansen kwam. Die waren aan spits Pierre-Emerick Aubameyang slecht besteed, maar dat werd gecompenseerd door zijn ploeggenoten.

Na een kwartier slaagde Alexandre Lacazette er op knappe wijze in een voorzet te controleren en zichzelf vrij te spelen. Op de hoge, droge knal die volgde had Chelsea-doelman Kepa Arrizabalaga geen antwoord: 1-0.

Alexandre Lacazette na zijn fraaie openingstreffer

Kort daarop had Pedro na een fraaie pass de gelijkmaker op zijn schoen, maar zijn lobje landde net naast het doel. Het zou niet de laatste kans zijn die de Spanjaard om zeep hielp.

Arsenal-verdediger Laurent Koscielny was minder hardleers. Nadat hij eerder in het duel hard tegen doelman Arrizabalaga had gekopt, had hij in de 39ste minuut wel succes. Niet met het hoofd, zoals de bedoeling was, maar met zijn schouder: 2-0.

Laurent Koscielny brengt Arsenal op 2-0

Op slag van rust had Chelsea de pech dat een kopbal van Marcos Alonso op de paal belandde. Maar het was voor de gasten wel het sein om na de pauze de duimschroeven aan te draaien bij 'de Gunners'.

Schoten of kopballen tussen de palen bleven echter ook in de tweede helft uit. Pas na 83 minuten moest Arsenal-doelman Bernd Leno voor het eerst de handen uit de mouwen steken, bij een knal van Alonso.