De doelpuntenmakers Navarone Foor en Bryan Linssen

Vitesse verslaat Excelsior met hulp van de VAR

Zonder sprankelend te spelen heeft Vitesse met 3-2 gewonnen van Excelsior. De Arnhemmers profiteerden optimaal van de defensieve zwakte van de Rotterdammers, die door de nederlaag in groot degradatiegevaar blijven.

Vitesse begon door een schouderblessure van Matus Bero met Roy Beerens als schaduwspits. In het centrum van de verdediging keerde Maikel van der Werff terug na een langdurige blessure. Bij Excelsior verdedigde Alessandro Damen het doel. Dat deed hij voor de winterstop ook al een paar duels, maar toen was Sonny Stevens nog geblesseerd. De weer herstelde Stevens was bankzitter in Arnhem.

Vitesse kwam sterk uit de startblokken en al in de zesde minuut viel de eerste eredivisiegoal van 2019. Navarone Foor rondde een combinatie met Bryan Linssen doeltreffend af.

Geen gelijkmaker

Gaandeweg de eerste helft kwam Excelsior beter in de wedstrijd. Elías Már Ómarsson kopte in kansrijke positie net naast. Ook Vitesse kreeg een mogelijkheid via Beerens, maar zijn schot werd gekeerd door Damen.

In de 34ste minuut maakte Excelsior de verdiende gelijkmaker. Jurgen Mattheij kopte raak. Maar de videoscheidsrechter oordeelde dat het een ongeldig doelpunt was omdat Ryan Koolwijk, nadat hij buitenspel stond, een blok zette.

De woede van de Excelsior-spelers over die beslissing werd nog groter toen Linssen meteen daarna uit een corner de 2-0 tegen de touwen kopte.

De maker van de tweede Vitesse-goal bleef in de rust met een hamstringblessure in de kleedkamer achter.

Maikel van der Werff viert zijn treffer tegen Excelsior

De hoop in de harten van Excelsior herleefde toen Marcus Edwards zes minuten na rust van net buiten het strafschopgebied raak schoot. De bezoekers zochten daarna de aanval en dat betekende ruimte voor de Vitesse-aanvallers. Foor kreeg een grote kans, maar Damen redde.

Spelhervattingen

In de 67ste minuut bracht Vitesse de marge weer op twee. Een vrije trap van Martin Ødegaard werd binnengekopt door Van der Werff, die zijn eerste optreden sinds eind oktober dus bekroonde met een treffer. Excelsior heeft de meeste doelpunten om de oren gekregen van de hele eredivisie en vooral bij spelhervattingen bleek de defensie weer enorm kwetsbaar.

Toch keerde de spanning meteen weer terug omdat Jerdy Schouten met een pegel van afstand de 3-2 maakte. Vitesse kreeg via invaller Richonell Margaret vervolgens een enorme mogelijkheid, maar de debutant kwam een teenlengte tekort.

Door de zege klimt Vitesse naar de vierde plaats. Excelsior staat op de veilige veertiende plaats, maar de voorsprong met de drie ploegen daaronder blijft maar een punt.