Forse celstraffen geëist tegen 'hotelpiraten' Jan en Jolanda
Tegen de man van het oplichtersduo Jan V. en Jolanda H., dat in heel Nederland actief is geweest, is vandaag vier jaar cel geëist, de maximale straf voor oplichting. De vrouw hoorde drie jaar tegen zich eisen.
In achttien gevallen achtte de officier van justitie bewezen dat horecagelegenheden werden opgelicht. Tegen het tweetal was ruim zestig keer aangifte gedaan.
De man van het oplichtersduo is al verschillende keren veroordeeld, voor het eerst in 1997. Later kreeg hij ook tbs met voorwaarden en werd hij behandeld in een kliniek. Zijn vrouw is vier keer veroordeeld.
Kunsthandel
De claims variëren van enkele tientjes van particulieren tot 2800 euro van een kunsthandel tot 1400 euro van hotel Het Twents Gastenhoes. Een groot deel van de vorderingen wordt toegewezen, in totaal voor zo'n 26.000 euro.
De twee 'eetpiraten' (ook wel: 'hotelpiraten' of 'kerkoplichters') meldden zich vijf maanden geleden op het politiebureau van Assen.
De twee aten en sliepen in twintig hotels en bed & breakfasts en gingen ervandoor zonder af te rekenen. Geregeld leenden ze fietsen waarmee ze vertrokken.
Fietsen gestolen
Sommige ondernemers trapten in de verhalen en gaven het echtpaar op als vermist omdat het duo vaak enkele spullen achterliet om de indruk te wekken dat ze zouden terugkeren.
De man (63) gaf zich meestal uit voor Henk, de vrouw (54) gebruikte doorgaans haar echte voornaam. Het stel werkte vaak met valse achternamen. Zo noemden ze zich de familie Van Doorn of De Koning.
Ook gaven ze vaak valse adressen op: zo zouden ze in Heemstede wonen. Of in De Kwakel. De man vertelde ook dat hij bij defensie had gewerkt.
Bankpasjes vergeten
Ze lichtten ook ruim veertig particulieren op. Ze wonnen het vertrouwen door zich voor te doen als vroegere kennissen, oud-collega's of mede-kerkgangers.
Met de smoes dat ze hun bankpasjes vergeten waren, leenden ze geld. Ze vertelden dan dat hun dochter in het weekend zou komen terugbetalen, maar het geld kwam nooit terug.
Online zochten ze privé-informatie op over hun slachtoffers. Geregeld kwamen ze uit bij militairen of in religieuze kringen, waar ze gesprekken met mensen over het geloof voerden. Henk en Jolanda zochten naar gelovigen, omdat ze verwachtten dat die meer zouden geven.
Beachvolleybal
De zaak kwam aan het rollen door de eigenaar van Hotel Marcant in Tubbergen. Toen die door hen opgelicht was, zette hij een foto met het verhaal over het stel op Facebook, schrijft RTV Drenthe.
Daar vertelde het echtpaar dat ze in die plaats een woning wilden kopen. Ze deden gezellig mee aan een beachvolleybaltoernooi voor gasten en dronken wat met het personeel.