De lander Chang'e-4, geportretteerd door het maanwagentje Yutu-2
NOS Nieuws

Chinese maanlander en rover maken snapshots van elkaar

Sinds de allereerste landing op de achterkant van de maan hebben de Chinese maanlander Chang'e-4 en zijn maanwagentje Yutu-2-rover niet stilgezeten. Foto's van het maanoppervlak en de rijdende rover kregen we de eerste dagen al te zien, nu hebben de twee snapshots van elkaar gemaakt.

Rover Yutu-2, gezien vanaf de maanlander

De lander en de rover maakten de foto's nadat Yutu-2 was wakker gemaakt. Het robotwagentje was kort nadat hij van de lander het maanoppervlak op was gereden in de slaapstand gezet om hem te beschermen tegen de hitte van de zon.

De temperatuur in de Von Kármánkrater liep afgelopen week op tot zo'n 200 graden Celsius. De rover van China's vorige maanmissie, Chang'e 3 (op de voorkant van de maan) haperde kort na de landing in 2014 door de enorme temperatuurverschillen en kon na het ontwaken uit de slaapstand niet meer rijden.

De opvolger van de rover is aangepast om een herhaling van de problemen te voorkomen. Tot nu toe gaat het goed, melden missieleiders van het Chinese maanprogramma. Yutu-2 en ook de lander en de verbindingssatelliet verkeren in stabiele toestand. China noemde de missie vandaag "een compleet succes".

De afgelopen dagen stuurden de Chinese ruimtevaartuigen nog meer bijzondere beelden door, zoals dit filmpje van de landing:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Ook seinde Chang'e-4 een panoramafoto naar de aarde. Daarop zijn delen van de lander te zien, en de rover die al een stukje is weggereden.

Ruimtevaartdeskundigen over de hele wereld zijn enthousiast over het Chinese succes:

Enthousiaste reacties wereldwijd over Chinees succes op de maan

Chinese onderzoekers hebben de landingsplaats van Chang'e-4 inmiddels in kaart gebracht. Met de missie willen ze meer te weten komen over de chemische samenstelling en het ontstaan van de maan. De Von Kármánkrater ligt in een nog veel grotere krater, het 13 kilometer diepe Aitken Basin. De wetenschappers hopen dat er zo diep weggeslagen materiaal van de maankorst en maanmantel te vinden is.

Voordat de rover weer aan het werk gaat, wordt hij morgen eerst weer in de slaapstand gezet, ditmaal om hem te beschermen tegen extreme kou. Tijdens de nacht op de maan kan de temperatuur dalen tot 180 graden onder nul.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl