Bronovo-ziekenhuis hoogstwaarschijnlijk over ruim twee jaar dicht
Het Bronovo-ziekenhuis in Den Haag, gaat vrijwel zeker dicht. Gisteren zijn medisch specialisten over de reorganisatieplannen van het ziekenhuis geïnformeerd door bestuursvoorzitter Paul Doop, melden bronnen aan de NOS. De vermoedelijke sluiting volgt op een geheim rapport dat in opdracht van de raad van bestuur van het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) is opgesteld door KPMG.
Het Bronovo, landelijk bekend omdat de dochters van koning Willem-Alexander en koningin Máxima er werden geboren, maakt sinds een fusie deel uit van het HMC. Uit het KPMG-rapport blijkt dat het wordt opgeofferd om de vooruitzichten van de HMC-groep te verbeteren.
Het rapport, dat in handen is van de NOS, schetst in 123 pagina's drie toekomstscenario's voor het HMC. Daarin valt in principe per juli 2021 het doek voor het Bronovo. Over een half jaar moet het ziekenhuis al zijn omgevormd tot een sterk afgeslankt ziekenhuis dat alleen doordeweeks open is.
De ziekenhuisgroep omvat behalve het Bronovo ook het Westeinde-ziekenhuis in Den Haag en het Antoniushove-ziekenhuis in Leidschendam. HMC wil reorganiseren omdat de ziekenhuisgroep medisch structureel minder zou presteren dan vergelijkbare ziekenhuizen elders in het land.
Eerst omgevormd tot weekziekenhuis
In het eerste scenario wordt alle zorg geconcentreerd op de locatie Westeinde, de grootste van de drie. Dat is volgens KPMG onmogelijk, omdat daarvoor honderden miljoenen aan investeringen nodig zijn. Die kan HMC gezien de financiële situatie van het concern niet doen, omdat geldschieters niet bereid zullen zijn om dergelijke leningen te verstrekken.
In een ander scenario zouden de drie ziekenhuizen blijven bestaan, maar worden de medisch specialisten anders over de locaties verdeeld. Dat zou volgens KPMG een verbetering opleveren van het bedrijfsresultaat, maar de prestaties zouden nog steeds achterblijven bij die van vergelijkbare ziekenhuizen. Bovendien, zegt KPMG, duurt het langer voor HMC weer zwarte cijfers gaat schrijven, aangezien extra investeringen nodig zijn en mogelijke bezuinigingen wegvallen.
Blijft over het derde scenario waarin het Westeinde en het Antoniushove voortbestaan en het Bronovo per juli van dit jaar eerst verandert in een weekziekenhuis om vervolgens twee jaar later te sluiten. In dat scenario verbeteren de resultaten van HMC sneller en meer volgens KPMG.
Alleen voor dit scenario heeft KPMG een gedetailleerd "implementatieplan" opgesteld. Dat betekent de facto dat het Bronovo dichtgaat. In het Westeinde en het Antoniushove moet dan ruimte en capaciteit gevonden worden om zorg over te nemen van het Bronovo.
Op de vergadering waar medisch specialisten gisteravond, na het tekenen van een geheimhoudingsverklaring, voor het eerst inzage kregen in de plannen, spraken verschillende artsen van het Westeinde en het Antoniushove hun zorgen uit over de kwaliteit van de zorg en de patiëntveiligheid "nu de veranderingen hen in dit tempo door de strot geduwd worden".
Het KPMG-rapport bevat ook een aantal aannames en onzekerheden, zoals dat het terrein van het Bronovo als bouwgrond mag worden verkocht. Maar of er bijvoorbeeld woningen mogen komen, is zeer de vraag. Ook wordt ervan uitgegaan dat de 130.000 patiënten die het Bronovo jaarlijks krijgt wel naar het Westeinde of het Antoniushove zullen gaan. Ook dat is onzeker. Bovendien, het zou de ziekenhuizen voor een enorm capaciteitsprobleem stellen.
Zo doet het Westeinde nu ongeveer 2500 bevallingen per jaar, het Bronovo zo'n 2400. Alle gynaecologische zorg gaat in de plannen vóór juli 2019 over naar het Westeinde. In eerste instantie moeten al die extra bevallingen gebeuren in de bestaande gebouwen van het Westeinde. Pas in de loop van 2020 is de bouw van een tijdelijk Moeder Kind Centrum afgerond.