Acht landen verdelen migranten Sea-Watch, zes komen naar Nederland
Acht EU-landen nemen de migranten aan boord van het schip Sea-Watch 3 op. Zes van hen gaan naar Nederland, heeft staatssecretaris Harbers bekendgemaakt. Harbers zegt te betreuren dat er opnieuw ad hoc een besluit is genomen door de Europese Commissie om de mensen over enkele lidstaten te verdelen. "Het moet nog blijken of het rechtvaardig is", zegt hij.
"Het is een dure les voor de Sea-Watch. Die heeft op eigen houtje deze mensen opgepikt op zee en 18 dagen met hen rondgedobberd. Puur uit humanitaire redenen doet Nederland dit nu, maar in de toekomst zullen we dat niet meer gaan doen."
De staatssecretaris wil dat er betere controles komen aan de buitengrenzen van de Europese Unie en pleit ook voor het opzetten van ontschepingsplatforms: speciaal ingerichte plekken waar migranten veilig aan land kunnen worden gezet.
Ook de zeventien migranten aan boord van het schip Albrecht Penck worden opgenomen door EU-landen.
In de asielprocedure
De asielzoekers worden verdeeld over acht landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Portugal, Ierland, Roemenië, Luxemburg en Italië. Daar komen ze in een asielprocedure en het is nog niet zeker dat ze permanent mogen blijven.
De Sea-Watch 3, met aan boord 32 migranten, is sinds 22 december op zoek geweest naar een haven. De opvarenden zijn onder meer afkomstig uit Congo, Libië, Egypte en Sudan. De Albrecht Penck was sinds 29 december op zoek naar een plek om aan te meren.
De migranten aan boord van de Sea-Watch 3 reageren uitzinnig als ze horen dat ze aan land mogen:
De Sea-Watch is van de Duitse gelijknamige hulporganisatie maar vaart onder Nederlandse vlag. De operatie om de migranten in Malta te krijgen, begint zo snel mogelijk, zei premier Muscat.
Tweehonderd anderen
Als teken van goede wil worden ook nog eens tweehonderd andere migranten die eerder door Malta zijn gered, over de acht landen verdeeld.
Sea-Watch zegt in een reactie "ontzettend opgelucht" te zijn dat er eindelijk een oplossing is voor de migranten aan boord van de schepen. De organisatie is nog wel "sterk verontwaardigd" dat de politieke migratiediscussie ten koste gaat van mensen die gered worden op zee.
"Het onderling gesteggel tussen de EU-lidstaten leidt ertoe dat dit soort humanitaire rampen kan ontstaan", zegt een woordvoerder.
Veel migranten aan boord worden gek van de situatie, en hebben stress. Ze snappen niet waarom ze zo behandeld worden: