In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Animal Rights meldt nieuwe misstanden in kippenstallen

Animal Rights heeft nieuwe beelden naar buiten gebracht van misstanden in kippenstallen. Daarop zijn kale en verzwakte leghennen te zien die amper nog kunnen lopen. Ook liggen er dode kippen in de stallen, soms in verregaande staat van ontbinding.

Nog geen drie maanden geleden bracht Animal Rights soortgelijke beelden naar buiten van een legbatterij in Tollebeek (Noordoostpolder). Daarvan zeiden zowel de pluimveehouder als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) later dat er geen sprake was van misstanden.

De nieuwe beelden, gemaakt met een verborgen camera, zijn gemaakt in Flevoland, Noord-Brabant, Gelderland, Limburg en in Vlaanderen. In Limburg gaat het om stallen in Nederweert en Oirlo, meldt de regionale omroep L1.

Volgens Animal Rights leven er tienduizenden leghennen in de schuren die door de hoge eierproductie en ondermaatse levensomstandigheden in anderhalf jaar tijd "opgebruikt" zijn.

'Ze plunderen je kadaverton'

Iris Odink van de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders heeft vooralsnog alleen de beelden gezien die Animal Rights in Vlaanderen zou hebben gemaakt. Ze betwijfelt de authenticiteit. "Kijk, van beelden van hele kale kippen worden wij ook niet vrolijk. Maar er zijn bepaalde organisaties die continu bezig zijn om de sector zwart te maken. Ze breken in, plunderen je kadaverton, leggen de kadavers her en der in je stal neer en maken daar beelden van. Met de beste wil van de wereld kun je daar niks tegen inbrengen."

Odink wijst erop dat het soms niet te voorkomen is dat kippen kaal zijn: "Sinds enige tijd mogen we het voorste scherpe puntje van de snavel niet meer behandelen met infrarood. Dat heeft de politiek bij wet verboden op voorspraak van dierenbeschermers. Wij hebben toen al gewaarschuwd dat de snavel scherper zou worden en dat je dat zou gaan terugzien door meer kale kippen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl