Kees van der Staaij is een van de eerste ondertekenaars van de verklaring
NOS Nieuws

Honderden orthodox-protestantse predikanten ondertekenen anti-lhbti-pamflet

Honderden orthodox-protestantse predikanten, voorgangers en politici hebben hun handtekening gezet onder een tekst die zich stevig uitspreekt tegen homoseksualiteit en transgenders. In het pamflet wordt beschreven dat "God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw."

Naast voornamelijk voorgangers is de verklaring ook ondertekend door SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij. Vanwege de zondagsrust was hij niet bereikbaar voor commentaar. SGP-senator Diederik van Dijk en voormalig lijstduwer van de ChristenUnie Orlando Bottenbley tekenden ook.

Volgens Trouw komen de 250 mannelijke ondertekenaars uit onder andere de Hersteld Hervormde Kerk, de Gereformeerde Gemeenten en de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN).

Het gaat om de Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring, een document dat in 2017 werd opgesteld in de Verenigde Staten. Daarin staat beschreven hoe christenen moeten omgaan met het geloof, het huwelijk en seksualiteit.

De toon in de Nederlandse versie, met de titel Een gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit, is sterk anti-lhbti. In artikel 10 van het document staat bijvoorbeeld: "Wij bevestigen dat het zondig is om homoseksuele onreinheid of transgenderisme goed te keuren."

Dominee Rinie van Reenen uit Oldebroek, van de hersteld-hervormde stroming binnen de protestantse kerk, is een van de predikanten die de verklaring ondertekenden. Hij zegt tegen het Nederlands Dagblad dat het pamflet veel steun krijgt. "Het is niet maar een enkeling die dit vindt. Het is een interkerkelijk en wereldwijd statement."

De verklaring komt op een moment dat er juist sprake was van enige emancipatie van homoseksuelen binnen de protestantse kerk. Eind november vorig jaar schreven honderden predikanten en kerkelijk werkers een open brief waarin ze stelden dat het homohuwelijk in hun kerk geen enkel probleem was. Dagblad Trouw schrijft dat door de Nederlandse Nashville-verklaring "het debat over homoseksualiteit in protestants Nederland verder verhardt en polariseert".

De discussie over homo's doet helemaal niet ter zake, vinden de schrijvers van die verklaring. Zij stellen dat homoseksualiteit niet iets is waarover christenen onderling van mening mogen verschillen. Ook staat erin dat homoseksuelen en transgenders van hun geaardheid kunnen genezen.

Op sociale media krijgt het pamflet bijval, maar vooral heel veel kritiek. Verschillende predikanten en andere prominente protestanten zeggen het nooit te zullen ondertekenen. Bij de tegenstanders zitten ook mensen uit de kerkgemeenschappen die deels voor de verklaring zijn.

Een van de tegenstanders van het pamflet is Willem Smouter, predikant in Apeldoorn en voorzitter bij de EO. Hij schrijft op Twitter: "Ik wil zo duidelijk mogelijk zeggen: geloof dit niet! Wat je identiteit ook is, man of vrouw, Jood of heiden, homo of hetero, je bent welkom in Gods huis."

Vele anderen laten op Twitter weten dat ze boos zijn, onder wie een raadslid van GroenLinks in Alkmaar:

De Nederlandse vertaling van de Nashville-verklaring is gemaakt door evangelist Arjan Baan en Piet de Vries van de Hersteld Hervormde Kerk. De verklaring is gisteren verder verspreid onder protestantse predikanten en voorgangers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl